OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Překonání bariér sebevědomí: Jak pracovat na svých slabých místech

05.12.2023
Jak si vypěstovat zdravé sebevědomí? Prvním krokem je uznání vlastních slabých stránek a vědomí toho, že každý na světě nějaké má. I ten nejúspěšnější člověk má obyčejné lidské chyby. Vtip je v tom, naučit se svá slabá místa vnímat jako příležitosti pro osobní růst. Bariéry si tvoříte vy sami. To je však skvělá zpráva! Díky tomu máte řešení plně ve své kompetenci. Zjednodušeně řečeno - kdo to rozbil, ten taky ví, jak to opravit.
Ilustrační snímek | Zdroj: Canva

Hledání vlastních chyb může trochu bolet, ale...


Identifikace míst, která můžete vylepšit, je důležitá. Určitě máte v okolí někoho, kdo evidentně v určitém směru zrovna nevyniká. Když ale svůj problém takový člověk sám nevnímá, těžko s ním bude něco dělat.

Jak odhalit vlastní slabé stránky? K dispozici máte několik možných metod:

1. Sebereflexe
S její pomocí odchytíte ta slabá místa, kterých jste si alespoň trochu vědomi. Stačí věnovat pár minut týdně hluboké introspekci vlastních reakcí a pocitů. Je to sice náročné, ale i v tomto případě platí, že učení dělá mistra.

2. Deník
Pokud to s rozvojem sebevědomí myslíte skutečně vážně, začněte si psát deník. Snáze odhalíte špatné vzorce chování a navíc můžete sledovat svůj progres. Už to samo o sobě pomáhá zvyšovat sebevědomí.

3. Zrcadlo od ostatních
Přijmout s klidem kritiku od ostatních může být opravdu náročné. Zpětná vazba od lidí, kteří vás dobře znají, ale bývá užitečná. Odhalí vám nedostatky, které sami nevidíte.

4. Profesionální pomoc
Konzultace s terapeutem nebo koučem vám přinese objektivnější pohled na vaše chyby a pomůže vám identifikovat oblasti pro osobní růst.


Zdroj: Canva

Ten pocit, že "můžu být lepší"


Ano, to rozhodně můžete. Pokud si to dokážete připustit, máte velkou výhodu oproti těm, kteří se zasekli ve fázi svalování viny na druhé. Vy máte svůj problém pevně v rukou a můžete ho tak začít řešit!

Když už jste identifikovali oblasti pro zlepšení, začněte jednat. Práce na rozvoji slabších stránek může vypadat takto:

1. Stanovení realistických cílů
Sebevědomý člověk si nastavuje takové cíle, které ho posunou vpřed, ale nestanou se neúměrně velkým břemenem. Příliš vysoké cíle působí demotivačně, když se vám jich nedaří dosahovat. Nízké cíle vám zase nepřinesou pocit vítězství nad sebou samým, který je pro rozvoj zdravého sebevědomí velice důležitý.

2. Sebepřijetí
Když na sobě pracujete, neznamená to, že výsledkem bude vaše JÁ zbavené všech nedostatků. Přijměte sebe sama i s chybami a učte se být k sobě laskaví.

3. Vzdělávání a rozvoj dovedností
Seberozvoj vyžaduje spoustu úsilí. To je v pořádku. Vědomí toho, že postupně zdoláváte svá slabá místa, přirozeně posiluje vaše sebevědomí. Ať už jde o návštěvu kurzů, studium knih nebo individuální terapie.


Zdroj: Canva

Jak vypadá cesta k sebevědomí?


Důležité je tady právě slovo "cesta". Sebevědomí totiž není jenom mlhavý svatý grál, který se ukrývá na konci, kdy jsou všechny problémy vyřešeny. To se totiž nestane nikdy. Vždy se budete potýkat s vlastními nedostatky a chybami. Zaměřte se tedy na nepřetržitý osobní rozvoj a učení se z životních zkušeností.

Cesta k vyššímu sebevědomí může být sice náročná, rozhodně ale stojí za to se po ní vydat.

Autor: Libor Činka
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Elektrokotle i tepelná čerpadla představují moderní možnosti vytápění rodinného domu

Stojíte před důležitým rozhodnutím, jak ekologicky a efektivně vytápět interiér rodinného domu? Vzhledem k tomu, že se realita mění a blíží se zákaz s ...

V prašném prostředí vás ochrání polomasky i ochranné brýle

Pokud nemáte správné vybavení, tj. vhodné ochranné pomůcky, práce v prašném prostředí může být zdraví velmi nebezpečná. Vdechování jemných částic může ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...





Neděle 28.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes