OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Nová platební karta usnadňuje život nevidomým a slabozrakým

06.11.2023
V Česku má premiéru Touch Card, unikátní platební karta s výřezem pro snadné hmatové rozlišení. Jde o maličkost, která ale dokáže zásadním způsobem usnadnit každodenní situace desítkám tisíc nevidomých a slabozrakých lidí. Touch Card je zároveň nový globální standard designu karet vyvinutý technologickou společností Mastercard. Debetní a kreditní karty Touch Card v Česku jako v jedné z prvních evropských zemí vydává Komerční banka.
Foto: Mastercard
V Česku žije až čtvrt milionu lidí se zrakovým handicapem. Asi 14 tisíc z nich je zcela nebo téměř nevidomých[1]. Při nakupování a placení se musí potýkat s obtížemi, které si běžní lidé ani neuvědomují. Pomineme-li komplikované rozlišování jednotlivých bankovek při platbě v hotovosti, problémem může být i rozpoznání platební karty mezi ostatními kartičkami v peněžence, případně rozlišení debetní, kreditní nebo předplacené karty od sebe navzájem.

Společnost Mastercard teď přichází s řešením, které zrakově handicapovaným lidem dává větší pocit jistoty a nezávislosti při placení. Spolu s renomovanými partnery navrhla nový globálními standard platebních karet Touch Card. Díky jedinečnému výřezu každý odliší svoji platební kartu mezi ostatními, a navíc pozná i její typ pouhým dotykem.

"Karta Touch Card nabízí desetitisícům lidí s částečnou nebo úplnou ztrátou zraku možnost snadno a bezpečně rozpoznat nejen svoji platební kartu od dalších karet v peněžence, ale jednoduše určit i to, jestli jde o kartu debetní, kreditní nebo předplacenou," říká Pavla Císařová, marketingová ředitelka společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko, a dodává: "Tato karta může být dobrou asistencí všem, kterým orientace v peněžence způsobuje stres. Inovace společnosti Mastercard vždy vychází ze snahy vytvářet svět pro všechny a poskytovat rovné příležitosti využívat možností digitálního světa."

Drobné výřezy jsou na kratší straně platebních karet Touch Card a umožňují po hmatu snadno rozpoznat jak typ karty, tak její orientaci. Debetní karta je opatřena kulatým výřezem, kreditní karta širokým hranatým a předplacená trojúhelníkovým. Karty nového standardu Touch Card lze používat u všech platebních terminálů i bankomatů.

První bankou v Česku a jednou z prvních v Evropě, která debetní a kreditní karty s výřezem Touch Card nabízí svým klientům, je Komerční banka. "Zlepšování přístupnosti i pro klienty s různým handicapem je součástí naší dlouhodobé strategie, kterou letos uvádíme v život v rámci spouštění nové éry bankovnictví. Pro nevidomé nebo slabozraké jsme upravili naši novou aplikaci mobilního bankovnictví KB+ a vydávání platebních karet s výřezem Touch Card je dalším navazujícím krokem. Jsem ráda, že spolu s Mastercard udáváme krok inkluzivním inovacím v českém bankovnictví," říká Jitka Haubová, členka představenstva a provozní ředitelka Komerční banky. Předplacené karty Komerční banka nenabízí. S dalšími vydavateli karet Touch Card společnost Mastercard o spolupráci jedná.

Nový globální standard designu karet vznikl ve spolupráci s Královským národním institutem nevidomých (The Royal National Institute of Blind People) z Velké Británie, s Organizací služeb pro nevidomé a slabozraké VISIONS ze Spojených států a na projektu se podílela i společnost IDEMIA, která vyvíjí i mobilní řidičské průkazy a biometrické platební karty.

Společnost Mastercard kromě toho do platebních terminálů v Česku už několik let postupně přidává možnost zvukového potvrzení transakce pomocí jedinečného hudebního podpisu. Každý držitel karty Mastercard, a zejména pak osoby s postižením zraku, tak snadno pozná, že jejich platba byla úspěšně dokončena. V Česku jsou již desítky tisíc bezkontaktních terminálů, které potvrzovací znělku Mastercard podporují. Při platbě jinou kartou než Mastercard potvrzovací znělku neuslyšíte.

Uvedení karet Touch Card na český trh je dalším přispěním společnosti Mastercard k posilování inkluze. Společnost již dříve uvedla na globální trh karty True Name, které podporují členy transgender a nebinárních komunit. Závazkem společnosti Mastercard není jen bojovat s nerovností, ale především být zprostředkovatelem pozitivních změn.

Zdroj: Mastercard
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Elektrokotle i tepelná čerpadla představují moderní možnosti vytápění rodinného domu

Stojíte před důležitým rozhodnutím, jak ekologicky a efektivně vytápět interiér rodinného domu? Vzhledem k tomu, že se realita mění a blíží se zákaz s ...

V prašném prostředí vás ochrání polomasky i ochranné brýle

Pokud nemáte správné vybavení, tj. vhodné ochranné pomůcky, práce v prašném prostředí může být zdraví velmi nebezpečná. Vdechování jemných částic může ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...





Neděle 28.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes