OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Rodiče kyberbezpečnost svých dětí často podceňují

30.10.2023
Sedm z deseti českých rodičů dovolí svým dětem samostatně používat internet, nejčastěji v osmi letech (54 %). Vyplývá to z nového průzkumu Avastu, přední značky v oblasti digitální bezpečnosti a ochrany soukromí společnosti Gen, firmy odhodlané posilovat digitální svobodu všech prostřednictvím svých důvěryhodných spotřebitelských značek. O tom, jak být v online světě v bezpečí, se však se svými dětmi v tomto věku baví jen necelá polovina (48 %) z nich, a ti ostatní tak mohou své nezkušené potomky neúmyslně vystavit riziku.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Děti patří k nejzranitelnějším skupinám na internetu, je proto dobré řešit s nimi zásady online bezpečnosti co možná nejdříve. U těch nejmladších lze použít jednoduché přirovnání - tak jako si nemají brát bonbony od cizích, ani na internetu není nic zadarmo. Dětem tam mohou nabízet třeba kredit na mobil, hry, různé herní coiny a podobně, ale na oplátku budou chtít například jejich fotky," vysvětluje ředitel výzkumu hrozeb Avastu Michal Salát. "Je také důležité dětem vysvětlit přesah aktivit na internetu do reálného života a budovat si s nimi důvěru, aby se děti nestyděly požádat rodiče o pomoc ve chvíli, kdy narazí na hrozbu v podobě kyberšikany, dětské pornografie nebo škodlivého softwaru, popřípadě když udělají nějakou hloupost."

V ostatních zemích rodiče obvykle tak benevolentní nebývají a první samostatnou návštěvu internetu svým dětem povolují nejčastěji do 10. roku (51 %). Nejpozději do tohoto věku s nimi zásady kyberbezpečnosti probírá 61 % rodičů.

Necelá polovina českých rodičů uvádí, že jejich děti tráví na internetu samostatně v průměru až dvě hodiny denně (47 %). Většina rodičů (86 %) se svými dětmi o jejich online aktivitách komunikuje, i přesto se však 38 % Čechů a Češek obává, že se jejich dítě na internetu setká s nevhodným obsahem. Mezi další nejčastější obavy patří strach, že se dítě spřátelí s někým, kdo se ho pokusí podvést či zmanipulovat (36 %), kyberšikana (33 %) a závislost na internetu či sociálních sítích (33 %). Rodiče se také často trápí představou, že jejich dítě zveřejní obsah, který ho může ovlivnit v pozdějším životě (54 %) nebo nasdílí informace, které povedou ke krádeži jeho identity (51 %).

Sami rodiče se na internetu obvykle pohybují opatrněji a s rozvahou. Ačkoli více než polovina (56 %) Čechů a Češek zveřejňuje na sociálních sítích fotky svých dětí, většina (84 %) má na svých online profilech nastavené soukromí tak, aby omezili, kdo si může zveřejněné příspěvky zobrazit. Až 80 % respondentů to umožňuje pouze svým přátelům nebo rodině, 58 % rodičů si také dává záležet, aby z fotek nešlo poznat, kde dítě bydlí.

Ke stejné opatrnosti je však třeba vést i své děti. Vysvětlete jim proto možné nástrahy, které se v online světě skrývají, a naučte je, jak se na internetu pohybovat bezpečně.

Tipy, jak chránit své děti na internetu:


Mějte přehled o tom, jak vaše děti internet používají: můžete použít i nástroje rodičovské kontroly, které umožňují blokovat závadný obsah, na který by se děti mohly dostat. Instalaci takové aplikace či jiných monitorovacích nástrojů se svými dětmi vždy konzultujte, aby neměly pocit, že je špehujete, a neměly potřebu kontrolu obcházet.

Vysvětlete jim, co je a co není na internetu vhodné sdílet: komunikace je základ a v tomto případě byste ji určitě neměli podcenit. Je nezbytné dětem vysvětlit, že cokoliv, co jednou dají na internet, tam už zůstane. Nikdy byste neměli veřejně sdílet své telefonní číslo, adresu bydliště, doklady, intimní fotografie atd.

Naučte děti chránit si své soukromí: ukažte jim, jak si na sociálních sítích nastavit soukromí tak, aby obsah, který sdílí, viděli pouze jejich přátelé. Potenciální nebezpečí může přinášet i to, když se děti připojí k otevřené bezdrátové síti na veřejných místech. S tím může pomoci například Avast SecureLine VPN, která zařízení chrání při připojování k veřejným a nechráněným Wi-Fi sítím.

Pozor na kyberšikanu: elektronická forma šikany může mít podobu vyhrožování, vydírání nebo ponižování. Může probíhat prostřednictvím e-mailů, sociálních sítí nebo textových zpráv. Mluvte se svými dětmi a buďte jim oporou v každé situaci.

Zdroj: AVAST
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Elektrokotle i tepelná čerpadla představují moderní možnosti vytápění rodinného domu

Stojíte před důležitým rozhodnutím, jak ekologicky a efektivně vytápět interiér rodinného domu? Vzhledem k tomu, že se realita mění a blíží se zákaz s ...

V prašném prostředí vás ochrání polomasky i ochranné brýle

Pokud nemáte správné vybavení, tj. vhodné ochranné pomůcky, práce v prašném prostředí může být zdraví velmi nebezpečná. Vdechování jemných částic může ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...





Neděle 28.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes