OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Základy chirurgického šití: Co by měl každý lékař vědět

31.08.2023
Chirurgické šití je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou by měl každý lékař ovládat. Kvalitní šití má obrovský vliv na proces hojení ran, estetický výsledek a celkový úspěch chirurgického zákroku. V tomto článku si přiblížíme základní principy a techniky chirurgického šití, které by měl každý lékař znát.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Správná technika sterilizace a příprava


Předtím než začnete se šitím, je klíčové zajistit, aby vše bylo v sterilním prostředí. To zahrnuje důkladnou dezinfekci rukou, použití sterilního pracovního stolu, nástrojů a šicího materiálu. Správná příprava zabraňuje riziku infekce a podporuje rychlé hojení ran.

Správný výběr šicího materiálu


Existuje mnoho druhů šicího materiálu, jako jsou vlákna z absorbabilních materiálů (např. polyglykolová vlákna) a vlákna z neabsorbabilních materiálů (např. nylon, polypropylen). Volba materiálu závisí na umístění rány, napětí na švu, očekávaném trvání hojení a dalších faktorech.

Správná technika samotného šití


- Výběr vhodné šicí techniky: Existuje několik základních technik, jako jsou jednoduchý steh, U-steh, krížový steh a podélný steh. Každá technika je vhodná pro specifické situace a umístění ran.
- Přesné zarovnání ran: Přesná zarovnanost ran je klíčová pro dosažení estetického výsledku a minimálního napětí na švu. Při nevhodném zarovnání hrozí vznik jizvy, dehiscence (rozevření švu) nebo infekce.
- Kontrola napětí na švu: Příliš těsný šev může vést k nekrotickým změnám okrajů ran a zpomalit hojení. Naopak, příliš volný šev může způsobit rozvolnění ran a následné dehiscence.
- Rovnoměrné stehy: Stehy by měly být umístěny rovnoměrně a s dostatečným odstupem od sebe. To zajistí rovnoměrné rozložení napětí na švu a minimalizuje riziko vytvoření záhybů.

Aplikace sterilního obvazu


Po dokončení šití je důležité aplikovat sterilní obvaz, který chrání ránu před vnějšími infekcemi a traumaty. Obvaz by měl být správně utažený, aby nedocházelo k nepotřebnému tlaku na švy.

Sledování hojení a odstranění švů


Po aplikaci švů je nutné pravidelně monitorovat hojení rány. Závisí na typu šicího materiálu, šicí technice a umístění rány, kdy se švy odstraní. Odstranění švů by mělo být provedeno pečlivě a také v sterilním prostředí.

Jaká je role správného napětí na švu při chirurgickém šití a jakým způsobem se toho dosahuje?


Správné napětí na švu hraje klíčovou roli při chirurgickém šití, ovlivňuje hojení ran a estetický výsledek. Příliš těsný šev může vést k nekrotickým změnám na okrajích ran a vytváření záhybů. Naopak, příliš volný šev může vést k rozvolnění ran a dehiscenci. Dosáhnout správného napětí vyžaduje zvážení několika faktorů, včetně umístění a charakteristik rány, použitého šicího materiálu a techniky šití. Různé situace mohou vyžadovat různá řešení - klíčové je dosáhnout rovnoměrného napětí po celé délce rány, což pomáhá minimalizovat komplikace a zajistit optimální výsledek hojení.

Autor: Bc. Tomáš Stýskala, MBA
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Elektrokotle i tepelná čerpadla představují moderní možnosti vytápění rodinného domu

Stojíte před důležitým rozhodnutím, jak ekologicky a efektivně vytápět interiér rodinného domu? Vzhledem k tomu, že se realita mění a blíží se zákaz s ...

V prašném prostředí vás ochrání polomasky i ochranné brýle

Pokud nemáte správné vybavení, tj. vhodné ochranné pomůcky, práce v prašném prostředí může být zdraví velmi nebezpečná. Vdechování jemných částic může ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...





Pondělí 29.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes