OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Fotovoltaika v kombinaci s tepelným čerpadlem?

31.08.2023
Když přemýšlíte o vytápění vašeho domu, je důležité hledat efektivní a ekologicky šetrné řešení. Kombinace fotovoltaiky a TČ patří k častým otázkám, jestli to má smysl. Většina lidí totiž už ví, že má smysl tepelné čerpadlo nebo fotovoltaika, ale je škoda se omezovat jen na jedno zařízení. Zvláště pokud chcete i vytápět elektřinou.
Zdroj: pixabay.com

Nejprve proč TČ


Jedním z moderních a inovativních způsobů vytápění je tepelné čerpadlo vzduch-voda. Tato technologie využívá přírodní zdroje energie a poskytuje tepelnou pohodu vaší domácnosti s nižšími náklady a menším dopadem na životní prostředí.
Tepelné čerpadlo vzduch-voda funguje na principu přebírání tepla z okolního vzduchu a přeměňování ho na teplo vhodné pro vytápění a ohřev teplé vody. Chladicí médium v čerpadle přenáší teplo od vzduchu do vody, která je následně distribuována do vytápěcího systému domu. Tímto způsobem lze tepelné čerpadlo vzduch-voda vytvořit příjemné teplo pro vaši domácnost i v chladnějších obdobích.

Existuje několik důvodů, proč je tepelné čerpadlo vzduch-voda moderním způsobem vytápění:


- Energetická účinnost: Tepelná čerpadla vzduch-voda jsou známá svou vysokou energetickou účinností. Využívají přírodní tepelnou energii z okolního vzduchu, což znamená, že spotřebovávají jen malé množství elektrické energie ve srovnání s množstvím vyprodukovaného tepla. To přináší úspory nákladů na energii a snižuje negativní dopad na životní prostředí.
- Ekologická udržitelnost: Využívání obnovitelných zdrojů energie přispívá k ochraně životního prostředí. Tepelná čerpadla vzduch-voda nevyužívají fosilní paliva, jako je plyn nebo olej, a snižují emise skleníkových plynů a znečištění ovzduší. Tím se stávají ekologicky šetrnou volbou pro vytápění domácnosti.
- Flexibilita a jednoduchá instalace: Tepelná čerpadla vzduch-voda mají výhodu v jednoduchosti instalace a flexibilitě umístění. Nepotřebují velké množství prostoru a není nutné vrtat studny nebo kopat zemní sondy. To zjednodušuje jejich instalaci a umožňuje je použít v různých typech budov.
- Chlazení v létě: Další výhodou tepelných čerpadel vzduch-voda je jejich schopnost poskytovat chlazení v letních měsících. Přepnutím čerpadla do režimu chlazení můžete využít stejný systém pro regulaci teploty ve vašem domě, což vám poskytne celoroční komfortní prostředí.
- Snížené provozní náklady: I když jsou počáteční investiční náklady na tepelná čerpadla vzduch-voda vyšší než u některých tradičních systémů, dlouhodobě přinášejí úspory nákladů na energii. Nižší spotřeba energie znamená nižší účty za vytápění a ohřev vody, což přispívá ke snížení provozních nákladů domácnosti.

Proč si vybrat tepelné čerpadlo vzduch-voda v kombinaci s FVE?


Představte si situaci, kdy máte třeba vytápění podlahy přes teplovodní potrubí, které nahřívá neefektivně jen elektrokotel. Tepelná čerpadla vzduch-voda představují moderní a ekologicky šetrné řešení pro vytápění domácnosti. Díky své energetické účinnosti, ekologickým výhodám a možnosti chlazení v létě se stávají oblíbenou volbou pro moderní domy. Využijte teplo z okolního vzduchu a zažijte tepelnou pohodu ve vaší domácnosti s tepelným čerpadlem vzduch-voda.

Autor: Bc. Tomáš Stýskala, MBA
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Elektrokotle i tepelná čerpadla představují moderní možnosti vytápění rodinného domu

Stojíte před důležitým rozhodnutím, jak ekologicky a efektivně vytápět interiér rodinného domu? Vzhledem k tomu, že se realita mění a blíží se zákaz s ...

V prašném prostředí vás ochrání polomasky i ochranné brýle

Pokud nemáte správné vybavení, tj. vhodné ochranné pomůcky, práce v prašném prostředí může být zdraví velmi nebezpečná. Vdechování jemných částic může ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...





Pondělí 29.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes