OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Odborníci diskutovali o službách pro děti a mládež závislých na drogách

17.10.2017
OSTRAVA - Proč mladí lidé experimentují s drogami? Jak pečovat o děti a mládež závislých na návykových látkách? Jaké jsou možnosti jejich uzdravení? Jak s tímto problémem terapeuticky pracovat a jak ho řešit koncepčně a systémově?
Odborníci diskutovali o službách pro děti a mládež závislých na drogách | Foto: Moravskoslezský kraj
To jsou otázky, na které mohli pracovníci neziskového sektoru, pracovníci zastupující sociálně právní ochranu dětí, zástupci resortu zdravotnictví i školství najít odpovědi na mezinárodní konferenci "Děti a mládež v adiktologických službách: zkušenosti příležitosti v ČR i zahraničí".

Konferenci v Ostravě pořádala Slezská diakonie ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Záštitu nad ní převzal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální záležitosti Jiří Navrátil.

Mladí lidé a návykové látky patří v současnosti v Moravskoslezském kraji mezi živá témata, a to nejenom s ohledem na snižující se věk dětí experimentujících s marihuanou, alkoholem i jinými návykovými látkami, ale také s ohledem na hledání kroků vedoucích k efektivní primární prevenci závislostního chování.

Díky zahraničním hostům měli účastníci konference možnost seznámit se s tím, jak tento problém řeší v USA, jak s těmito lidmi pracují ve Švýcarsku. Prezentovány byly také zkušenosti dalších krajů naší republiky z oblasti péče o závislé nezletilé.

"Podíváme-li se zpět do minulosti, byly možnosti práce s nezletilými dětmi s problémem experimentu s návykovými látkami či již rozvinutou závislostí v Moravskoslezském kraji minimální. Dnes si troufám říct, že se věci posunuly kupředu, v kraji máme nabídku ambulantních i terénních programů pro mladé lidi, které mohou být v případě potřeby využívány. Tato skutečnost svědčí o tom, že se zástupci Moravskoslezského kraje protidrogové problematice věnují dlouhodobě a kontinuálně a že se postupně daří absentující programy realizovat", řekl vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Daniel Rychlik.

Představen byl také projekt terapeutické komunity pro nezletilé a mladé dospělé, která by měla vzniknout v dohledné době v Moravskoslezském kraji a která by měla sloužit dětem a mladým lidem ve věku od 14 do19 let z celé republiky. Cílem tohoto nově vzniklého zařízení je mimo jiné poskytnout alternativu ústavní výchovy.

Oproti dospělé populaci je práce s mladistvými uživateli návykových látek specifická v tom, že nezletilí jsou velice málo motivování ke změně životního stylu, protože se nacházejí ve stádiu, kdy jim droga přináší jen benefity a pozitiva. Nesáhli si v podstatě ještě na své vlastní dno a nemají reálný náhled na to, že je něco špatně. Dalším specifikem práce s nezletilými uživateli návykových látek je to, že je zapotřebí pracovat s celou rodinou. Problémem je totiž zasaženo nejenom samotné dítě, ale i jeho nejbližší. Bez takto nastavené systémové spolupráce jsou vyhlídky na abstinenci a změnu chování mizivé.

"Pevně věřím tomu, že se poselství realizované konference promítne do každodenní praxe lidí, kteří s nezletilými dětmi ohroženými rizikovým způsobem života pracují a posílí tak jejich potenciál měnit věci k lepšímu," podotkl náměstek hejtmana Jiří Navrátil.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

VZP: Dobrou zprávou z oblasti prevence je rostoucí účast na screeningových programech

Klíčovou roli v úspěšnosti léčby onkologických onemocnění hraje včasný záchyt nemoci. Dobrou zprávou proto je rostoucí počet návštěvníků u všech třech dlouhodobých screeningových onkologických programů. Jejich cílem je odhalit nemoc v raných ...

Květinový den v Bohumíně podpoří desítky dobrovolníků a tisíce kvítků

Na prevenci rakoviny prsu a screeningové programy se ve středu 15. května zaměří 28. ročník květinové sbírky Ligy proti rakovině Praha. Do Českého dne ...

Parkoviště u Obchodního centra Katka v Opavě se rozšíří

I když při loňském zjišťovacím řízení obyvatelé sídliště Kateřinky stavbu parkovacího domu či věže v rámci přípravy Plánu uskutečnitelné mobility měst ...

Toyota Autobond otevírá v Ostravě nový showroom

Síť dealerství Toyota v Česku se letos dále rozšiřuje. V polovině května se otevírá v Ostravě-Svinov zcela nový reprezentativní showroom. Společnost A ...

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Be ...





Neděle 19.5.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes