OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Hostitelé projektu Olympijské parky 2018 se potkali s prezidentem MOV Bachem

07.11.2017
Přesně 100 dnů před slavnostním zahájením zimních olympijských her v Pchjongčchangu a otevřením Olympijských parků v Ostravě a Brně se představitelé hostitelských měst a regionů setkali v Praze s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem.
Hostitelé projektu Olympijské parky 2018 se potkali s prezidentem MOV Bachem | Foto: Moravskoslezský kraj
V rámci slavnostní recepce při příležitosti zahájení generálního shromáždění Asociace národních olympijských výborů (ANOC) v Praze si Thomas Bach se zájmem vyslechl dojmy z příprav projektu v rámci rozhovoru s primátorem města Ostrava Tomášem Macurou, hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákem, primátorem Brna Petrem Vokřálem a radní pro sport Jihomoravského kraje Janou Pejchalovou.

"Mezinárodní olympijský výbor vnímá projekt českých Olympijských parků opravdu s uznáním, o čemž svědčí fakt, že Český olympijský výbor je koordinátorem pilotního projektu MOV pod názvem "Olympic festival?," řekl místopředseda ČOV Libor Varhaník, zodpovědný za projekt olympijské parky. "Kolegům z jiných evropských zemí jsme vzory ve spoustě oblastí."

Ostrava a Moravskoslezský kraj už pozitivní zkušenosti sprojektem mají, Olympijský park při příležitosti her v Riu de Janeiro 2016 měl úspěch. "Po mimořádném úspěchu loňského letního Rio parku jsme si s organizátory řekli, že by bylo fajn si takovou akci zopakovat při nadcházející zimní olympiádě. Těší mne, že se náš záměr podařilo dotáhnout do zdárného konce. Zatímco loni si desetitisíce obyvatel a návštěvníků města vyzkoušely letní olympijské disciplíny, v únoru si prověří dovednosti u zimních olympijských sportů. Věřím, že odezvu u diváků zimní olympijský park najde stejnou jako ten letní a jsem si jist, že se potvrdí, že Ostrava sportem žije a že takové akce umí uspořádat na vysoké úrovni," řekl primátor Tomáš Macura. "Zároveň jsem přesvědčen, že zimní edice olympijského parku přinese stejný efekt jako ta letní a zájem o sport se zejména mezi dětmi a mládeží výrazně zvýší."

"Moravskoslezský kraj podporuje profesionální i amatérské sportovce. Ročně vynakládáme desítky milionů korun nejen na pořádání sportovních akcí mezinárodního významu ale i na podporu činnosti sportovních klubů, tělovýchovných jednot, pravidelného sportování dětí, mládeže, seniorů i handicapovaných lidí. Je pro nás důležité, aby se zlepšovaly podmínky pro sportovní aktivity vrcholových sportovců i amatérů. Sport je výrazem zdravého životního stylu, nejlepší prevencí kriminality. Je proto naprosto přirozené, že kraj na základě úspěchu ostravského olympijského parku při olympijských hrách v Riu de Janeiru 2016 podpořil i vznik zimního olympijského parku. Po propagaci letních sportů tak máme možnost propagovat i ty zimní. Věřím, že návštěvníci parku prožijí nezapomenutelné chvíle, vychutnají si nejen atmosféru sportovních her, ale také specifický charakter Moravskoslezského kraje," uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

9. února 2018 budou v korejském Pchjongčchangu slavnostně zahájeny zimní olympijské hry. Olympijská atmosféra ale zavítá také do České republiky - ve středu 1. listopadu je to přesně za 100 dnů do momentu, kdy budou otevřeny olympijské parky v Ostravě a v Brně. V metropoli Moravskoslezského kraje se projekt "Olympijské parky" zavítá už podruhé, v centru Jihomoravské metropole půjde o premiéru.

A bude se na co těšit! V průběhu sedmnácti dnů - od 9. do 25. února - budou moct zájemci navštívit mnoho sportovišť a vyzkoušet tradiční i méně tradiční sporty.

Centrem ostravského parku bude Ostravar Aréna, program Olympijského parku zasáhne také do čtyř lyžařských středisek v Jeseníkách a Beskydech - Bílé, Karlova, Kopřivné a Mostů u Jablunkova. V Brně vyroste soubor sportovišť v Pavilonu Z a jeho okolí na Výstavišti Brno.

Na sestavení programů obou parků se podílí jednotlivé sportovní svazy zimních olympijských i neolympijských sportů a regionální kluby. "Jsme rádi, že námi oslovené sportovní svazy reagovaly na nabídku aktivně se zapojit do projektu Olympijských parků vesměs kladně a s jednotlivými kluby připravujeme opravdu atraktivní program, v němž nebudou chybět ukázky jednotlivých sportů, exhibice nebo nábory do přípravek," řekl Libor Varhaník, místopředseda Českého olympijského výboru, zodpovědný za projekt Olympijské parky. "Fanoušci si budou moct vyzkoušet spoustu zimních sportů - od hokeje, curlingu, přes skoky na lyžích na mobilním skokanském můstku, pumptrackovou dráhu, k dispozici bude snowpark. Chybět nebudou ledové cestičky, tudíž si na své přijdou také bruslaři."

Na co všechno se ještě mohou návštěvníci těšit?
Příznivci ledního hokeje jistě ocení otevřené tréninky extraligových hokejových mužstev. Pro milovníky běžeckého lyžování budou připraveny několik metrů široké tratě, chybět nebude tým servismanů, který se postará o správné namazání lyží. K dispozici bude biatlonová střelnice, kde si mohou zájemci vyzkoušet střelbu z laserových malorážek. Nadšenci bruslení se mohou zapojit do kurzů krasobruslení a zlepšit si techniku nebo vyrazit na exhibici short tracku. Olympijské parky nabídnou zájemcům taktéž možnost vyzkoušet si netradiční sporty jako kiting, ledolezectví, sáně, skialpinismus či sněžnice.

"Pro děti ze škol z hostujících měst a regionů bude připraven bohatý dopolední program a chybět samozřejmě nebudou velkoplošné obrazovky, na nichž budou moct návštěvníci sledovat přímé přenosy ze ZOH v Pchjongčchangu," dodal Varhaník.

Organizační výbor zároveň spustil nábor dobrovolníků - pro zajištění dění v každém parku jich hledá tři sta. Zájemci se můžou hlásit prostřednictvím online formuláře na oficiálních webových stránkách projektu www.olympijskeparky.cz. "Zvládnout akci dlouhou sedmnáct dnů a zahrnující několik sportovišť, na kterých bude souběžně probíhat program, bez dobrovolníků není možné. Věřím, že se nám povede najít dostatečný počet lidí, kteří nám s organizací tak výjimečné akce, jakou je projekt Olympijské parky, pomůžou," dodal Libor Varhaník.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

VZP: Dobrou zprávou z oblasti prevence je rostoucí účast na screeningových programech

Klíčovou roli v úspěšnosti léčby onkologických onemocnění hraje včasný záchyt nemoci. Dobrou zprávou proto je rostoucí počet návštěvníků u všech třech dlouhodobých screeningových onkologických programů. Jejich cílem je odhalit nemoc v raných ...

Květinový den v Bohumíně podpoří desítky dobrovolníků a tisíce kvítků

Na prevenci rakoviny prsu a screeningové programy se ve středu 15. května zaměří 28. ročník květinové sbírky Ligy proti rakovině Praha. Do Českého dne ...

Parkoviště u Obchodního centra Katka v Opavě se rozšíří

I když při loňském zjišťovacím řízení obyvatelé sídliště Kateřinky stavbu parkovacího domu či věže v rámci přípravy Plánu uskutečnitelné mobility měst ...

Toyota Autobond otevírá v Ostravě nový showroom

Síť dealerství Toyota v Česku se letos dále rozšiřuje. V polovině května se otevírá v Ostravě-Svinov zcela nový reprezentativní showroom. Společnost A ...

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Be ...





Sobota 18.5.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes