OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Vítkovsko a Budišovsko mají plán pro řešení sociálních problémů

15.05.2017
Města Vítkov, Budišov nad Budišovkou a Čermná ve Slezsku se rozhodla aktivně bojovat proti sociálnímu vyloučení a chudobě. Na konci dubna 2017 schválili zastupitelstva těchto tří měst strategický plán na roky 2017 - 2019, který by jim v následujících letech mohl přinést až 170 milionů korun.
Ilustrační snímek | Foto: socialni-zaclenovani.cz
Více než 20 nových pracovních míst, 5 sociálních podniků, motivačně-aktivizační programy a poradenství, 3 nová komunitní centra, 62 zrekonstruovaných nebo nově postavených sociálních bytů (z toho 26 ve Vítkově, 35 v Budišově), 6 asistentů prevence kriminality, domovníci i preventisti ztráty bydlení. To je jen část výsledků, které by Budišovsko a Vítkovsko rádo vidělo na konci realizace aktivit a opatření navržených v plánu.

"Když začátkem roku 2016 začala spolupráce s Agenturou pro sociální začleňování, nikdo ze zúčastněných pořádně nevěděl, co nás čeká, a jak bude vše probíhat. Ale i přesto jsme od samého začátku byli plni očekávání a optimismu, že se nám díky této spolupráci podaří v našem regionu zlepšit podmínky pro život všech občanů," shodují se starosta města Vítkov Pavel Smolka a místostarosta města Budišov Pavel Jílek.

Sociální vyloučení na Vítkovsku a Budišovsku je zapříčiněnou hlavně vysokou nezaměstnaností a horší dopravní dostupností. Důsledkem problémů je také vylidňování, kdy odcházejí hlavně mladí lidé v produktivním věku. Jedním z nejvíce rozšířených problémů je také vysoká předluženost místních obyvatel.

Neschopnost vymanit se z předlužení ruku v ruce s nízkou kvalifikací je pro řadu lidí hlavní bariérou při snaze o získání standardního a stabilního zaměstnání i bydlení. Ve Vítkově je v exekuci až 10 % obyvatel, v Budišově téměř 14 %. Pomoc nabídnou terénní pracovníci, díky plánu posílení o 1 úvazek, a dluhoví poradci.

Plán mj. počítá s rozvojem terénní sociální práce včetně poskytování právního a psychologického poradenství, posílením sociálně aktivizačních služeb, vznikem a provozem preventivního zařízení, které bude nabízet kompletní pomoc dětem a rodičům. Strategie myslí i na podporu aktivit pro děti a mládež ve věku od 15 do 26 let.

"Problémy sociálního vyloučení zažívá velká část občanů a i většina projektů je směřována na všechny, co potřebují pomoc, nikoliv výlučně na specifické lokality," vysvětluje lokální konzultantka Agentury pro Vítkovsko a Budišovko Leona Kupčíková.

Sociální vyloučení se může týkat například lidí s nízkými příjmy, dlouhodobě nezaměstnaných, lidí bez domova, seniorů, osob se zdravotním postižením, etnických menšin (zejména Romů), osob ohrožených závislostí či přímo závislých nebo rodin žijících v dlouhodobě nepříznivých sociálních situacích.

"Našim cílem je propojit jednotlivé aktéry, rozvinout aktivity, které ve městě již probíhají, a přidat k nim nové," doplňuje k působení Agentury na Vítkovsku a Budišovsku její ředitel Radek Jiránek a dodává: "Je to jedinečná šance, jak využít prostředky ze strukturálních fondů na koordinované řešení situace v sociálně vyloučených lokalitách i jejich okolí a zásadně je změnit."

Agentura prostřednictvím Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám nabízí obcím pomoc s přípravou komplexu funkčních opatření a zajištěním finančních prostředků na jejich zavedení do praxe, včetně průběžného vyhodnocování.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

VZP: Dobrou zprávou z oblasti prevence je rostoucí účast na screeningových programech

Klíčovou roli v úspěšnosti léčby onkologických onemocnění hraje včasný záchyt nemoci. Dobrou zprávou proto je rostoucí počet návštěvníků u všech třech dlouhodobých screeningových onkologických programů. Jejich cílem je odhalit nemoc v raných ...

Květinový den v Bohumíně podpoří desítky dobrovolníků a tisíce kvítků

Na prevenci rakoviny prsu a screeningové programy se ve středu 15. května zaměří 28. ročník květinové sbírky Ligy proti rakovině Praha. Do Českého dne ...

Parkoviště u Obchodního centra Katka v Opavě se rozšíří

I když při loňském zjišťovacím řízení obyvatelé sídliště Kateřinky stavbu parkovacího domu či věže v rámci přípravy Plánu uskutečnitelné mobility měst ...

Toyota Autobond otevírá v Ostravě nový showroom

Síť dealerství Toyota v Česku se letos dále rozšiřuje. V polovině května se otevírá v Ostravě-Svinov zcela nový reprezentativní showroom. Společnost A ...

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Be ...





Pátek 17.5.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes