OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Třinec má deset nových elektrobusů

10.03.2017
Třinec slavnostně pokřtil 10 nových elektrobusů pro městskou hromadnou dopravu.
Třinec má deset nových elektrobusů | Foto: Moravskoslezský kraj
Stal se tak lídrem městské elektromobility v Česku - nikde jinde tak početnou flotilu nemají. Slavnostní křest proběhl 9. března 2017 jako součást Dne elektromobility, při němž lidé mohli obdivovat také elektromobily a elektrovozítka různých výrobců a některé si i vyzkoušet. Akce proběhla u Werk Arény v Třinci za účasti významných hostů i veřejnosti.

Akci Den elektromobility uspořádalo město Třinec ve spolupráci s Regionální radou rozvoje a spolupráce se sídlem v Třinci a partnery - Moravskoslezským krajem, společnostmi Arriva Morava a ČEZ ESCO.

"Musím přiznat, že Třinec oslavil Den elektromobility opravdu stylově. Já sám věřím, že elektromobilita je pro nás tou správnou cestou do budoucna a domnívám se, že propagováním a využíváním vozidel, která jezdí ekologicky, se dá pro životní prostředí udělat hodně. Zaměstnanci krajského úřadu mají v současnosti k dispozici dva elektromobily, před budovou stojí také veřejná dobíjecí stanice elektromobilů. V rámci nedávného vyhlášené výzvy Ministerstva životního prostředí plánujeme rozšíření vozového parku nejen samotného úřadu, ale i jeho příspěvkových organizací o 11 vozidel na CNG a 5 elektromobilů. Doufám, že časem budeme "ekologicky a čistě" jezdit všichni. Případné skeptiky bych chtěl ujistit, že nad vizemi Julese Verna kdysi lidé také kroutili hlavami..." sdělil Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Nové elektrobusy, které budou jezdit na třineckých linkách MHD od 10. března. Nové dvanáctimetrové elektrobusy Škoda Perun provozuje společnost Arriva, která se tak stala největším provozovatelem elektrobusů v Česku. Kromě deseti nových elektrobusů pro Třinec provozuje dva v Praze a další dva v Krnově a jeho okolí.

"Čistá doprava je jednou z priorit našeho konceptu chytrého města. Doprava se v našem městě významně podílí na prašnosti a kvalitě ovzduší a každý krok, který učiníme pro zlepšení ovzduší, je důležitý. Vytváříme vhodné podmínky pro železniční dopravu, podporujeme cyklodopravu a v současné době věnujeme velkou pozornost elektromobilitě. V Třinci se o elektromobilitě nejen mluví, ale už máme konkrétní výsledky," uvedla starostka Třince Věra Palkovská s tím, že v podpoře elektormobility bude Třinec pokračovat i nadále formou osvěty, ale i podporou individuální elektromobility.

Elektrobusy mají kapacitu 75 cestujících, disponují výkonnou klimatizací, jsou nízkopodlažní a jsou vybaveny nástupní plošinou pro vozíčkáře. "Teď v první fázi nasadíme elektrobusy především na linky číslo 701 až 708. Chceme, aby se co nejvíce vyskytovaly v centru města a na třineckých páteřních linkách," říká ředitelka Arrivy Morava Pavla Struhalová. a dodává: "Na jedno nabití ujedou v praxi 110 - 130 kilometrů, záleží však na charakteru a profilu trasy, na které se pohybují. Nabíjet je budeme vždy přes noc, v depu máme instalováno 10 nabíječek. Vozy se nabíjí maximálně pět hodin."

Dne elektromobility se zúčastnili také ministr financí Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, generální ředitel společnosti Arriva Transport Česká Republika Daniel Adamka, ředitelka společnosti Arriva Morava Pavla Struhalová a generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

"Na severní Moravě se k zátěži z dopravy přidává velkou měrou navíc ještě průmysl a znečištění z domácího vytápění. Právě města a obce hrají klíčovou roli v regulaci dopravy a při zavádění opatření, které sníží její emise, ať už v hromadné dopravě či využitím alternativních pohonů u vozidel v městských službách. Jejich aktivita v této oblasti je nesmírně důležitá a město Třinec patří určitě mezi ty velmi aktivní," uvedl k tématu ministr životního prostředí Richard Brabec.

Součástí Dne elektromobility byla také odborná konference na stejné téma za účasti hostů z ministerstev, měst a obcí a firem z regionu.

Na přehlídce elektromobilů si lidé během odpoledne prohlédli například modely Tesla, BMW nebo SCX, služební elektromobily města Třince, Moravskoslezského kraje a společnosti ČEZ. Odzkoušeli si také kola, skútry nebo koloběžky poháněné elektřinou.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

O cenu kapitána vrtulníku bojuje v branné soutěži Wolfram 118 škol Moravskoslezského kraje

Sedmý ročník branně-vědomostní soutěže Wolfram odstartoval ve čtvrtek 2. května v Havířově. Žáci základních a středních škol Moravskoslezského kraje změří síly v osmi disciplínách. Nejlepší tři družstva z každého kola postupují do krajské soutěže, ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Spotřebitelé v Moravskoslezském kraji již znají produkty oceněné značkou Regionální potravina

Spotřebitelé v Moravskoslezském kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina, o kterou v letošním ročníku zab ...

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. ČEZ v lokalitě postaví novou nízkoemisní teplárnu za 2 miliardy korun

Moravskoslezský kraj je pro ČEZ a její budoucí energetické záměry jedním z nejvýznamnějších v Česku a největší česká energetická skupina tu chce působ ...

Vodohospodáři na Opavsku vytvořili soustavu čtyř tůní

Podmáčeného pozemku v lesích u obce Pustá Polom na Opavsku v Moravskoslezském kraji využili vodohospodáři Lesů České republiky a vytvořili na něm v rá ...





Pátek 3.5.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes