OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Turisté do kraje přivezli 8 a půl miliardy

03.05.2019
Návštěvnost Moravskoslezského kraje stále roste. Region se nárůstem turistů řadí mezi největší skokany v republice. V roce 2018 do kraje přijelo o 10 procent více hostů, než v roce minulém. Návštěvníci u nás utratili více než 8 a půl miliardy korun.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Blížíme se k milionu turistů, kteří u nás během roku zůstanou v hotelech nebo penzionech. Těch, kteří k nám v uplynulém roce přijeli alespoň na jeden den, bylo přes 3 miliony. Cestovní ruch je pro region důležitý. Nejen, že posiluje image a prestiž našeho kraje, hraje i důležitou roli, co se týče financí. Peníze, které u nás turisté utratí, podporují malé i střední podnikatele a pomáhají regionálnímu rozvoji," uvedl náměstek hejtmana kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška a dodal, že v roce 2018 Moravskoslezský kraj navštívilo přesně 3 075 161 lidí. "Turistů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních bylo podle Českého statistického úřadu 985 795. Výletníků, kteří v kraji nezůstali přes noc, bylo 1 331 900. Zbylé tři čtvrtiny milionu byly vypočítány na základě průzkumu CzechTourismu. Jedná se o hosty, kteří se v kraji ubytovali individuálně u přátel či rodiny," doplnil náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška.

Loňský nárůst návštěvnosti není ničím neobvyklým. "Čísla nám s pravidelností krásně rostou od roku 2013. Tehdy kraj navštívilo necelých 700 tisíc turistů, dnes je to o 41 procent více," vypočítal náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška. Doplnil, že nejvíc turistů přijíždí tradičně z tuzemska. Kraj v roce 2018 navštívilo 773 173 českých turistů, což je o 9,6 % více než v roce 2017. Přibylo i turistů ze zahraničí. Jejich počet se v porovnání s rokem 2017 zvýšil o 11 % na celkových 212 622.

Růst návštěvnosti kraje potvrzují čísla Českého statistického úřadu (ČSÚ), který sbírá data z hromadných ubytovacích zařízení (HUZ). ČSÚ potvrdil, že návštěvnost v našem regionu oproti roku 2017 vzrostla o 9,9 %. Zatímco předloni přespalo v HUZ 896 742 hostů, v roce 2018 jich bylo již 985 795, tedy o 89 053 více. Průměrná délka pobytu činila 2,8 noci, přičemž český turista se v kraji zdržel déle než ten zahraniční (2,9 noci oproti 2,4 noci).

Hosté ze zahraničí přijíždí nejčastěji právě ze sousedních zemí. V roce 2018 se na první příčce v žebříčku zahraniční návštěvnosti umístilo Slovensko se 45 757 turisty, následované Polskem (45 241 turistů) a Německem (24 328). První zemí mimo Evropskou Unii byla na pátém místě Ukrajina (6 691) v těsném závěsu před Čínou (6 404).

Nejdéle se v regionu, co do délky pobytu, zdrželi Saudové, v průměru 22 nocí. Důvodem je to, že do Moravskoslezského kraje jezdí za léčebnou turistikou. "Právě zahraniční hosté jsou bonitnějšími klienty, neboť během svého pobytu u nás utratí více než ti domácí. Často o několik stovek i tisícovek denně. Průměrnou útratu zahraničních hostů významně ovlivňuje fakt, že se obvykle jedná o business klientelu, která do kraje jezdí za obchodními jednáními či kongresy. Jejich standardy a náklady na pobyt jsou tedy obecně vyšší," poznamenal David Karčmář, ředitel společnosti Moravian-Silesian Tourism, která se příjezdovým turismem v kraji zabývá. Ta také vyčíslila, že přímé příjmy z cestovního ruchu v regionu za rok 2018 dosáhly 8,66 miliardy korun. Do této částky se promítla nejenom útrata hostů, kteří v regionu nocovali, ale také výdaje výletníků, kteří kraj navštívili během jednoho dne bez přenocování.

Meziroční nárůst návštěvnosti zaznamenaly také jednotlivé turistické oblasti. Největší růst oproti roku 2017, a to o 26 %, náleží Opavskému Slezsku. Tahounem v počtu turistů jsou Beskydy-Valašsko, které v roce 2018 navštívilo 303 488 turistů, tedy 31 % všech návštěvníků kraje. Následuje Ostravsko, kam ze všech oblastí přijelo nejvíce hostů ze zahraničí, 48 % všech cizinců přijelo právě do moravskoslezské metropole. Těšínské Slezsko pak drží prvenství v délce pobytu: turisté zde strávili v průměru 3,9 noci.

"Nejvíce návštěvníků přivítaly tradičně Dolní Vítkovice a Landek Park. Zde se návštěvnost přehoupla přes 1 600 tisíc návštěv. Druhé místo obsadila ostravská zoo s 537 tisíci návštěvníků, následovaná Trojhalím Karolina se 173 tisíci hostů. Čtvrté místo patří DinoParku Ostrava v Doubravě, kam vloni přijelo 152 tisíc lidí. Další je Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, jeho dvě expozice hrad Hukvaldy a Frýdecký zámek navštívilo 102 tisíc turistů," vyčíslil ředitel MS Tourism David Karčmář.

V České republice je nejnavštěvovanější destinací Praha, kterou navštívilo téměř 8 milionů turistů z celkových 21 milionů, kteří do Česka přijeli. "Budeme nadále usilovat o to, aby turisté nezůstávali jen v hlavním městě a jezdili do regionů, včetně toho našeho. Máme naplánovány marketingové aktivity, pomocí kterých budeme náš region propagovat. Naším cílem je také zkvalitnění služeb turistům, tak aby u nás byli spokojení a celková návštěvnost kraje i nadále rostla, " uzavřel náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

VZP: Dobrou zprávou z oblasti prevence je rostoucí účast na screeningových programech

Klíčovou roli v úspěšnosti léčby onkologických onemocnění hraje včasný záchyt nemoci. Dobrou zprávou proto je rostoucí počet návštěvníků u všech třech dlouhodobých screeningových onkologických programů. Jejich cílem je odhalit nemoc v raných ...

Květinový den v Bohumíně podpoří desítky dobrovolníků a tisíce kvítků

Na prevenci rakoviny prsu a screeningové programy se ve středu 15. května zaměří 28. ročník květinové sbírky Ligy proti rakovině Praha. Do Českého dne ...

Parkoviště u Obchodního centra Katka v Opavě se rozšíří

I když při loňském zjišťovacím řízení obyvatelé sídliště Kateřinky stavbu parkovacího domu či věže v rámci přípravy Plánu uskutečnitelné mobility měst ...

Toyota Autobond otevírá v Ostravě nový showroom

Síť dealerství Toyota v Česku se letos dále rozšiřuje. V polovině května se otevírá v Ostravě-Svinov zcela nový reprezentativní showroom. Společnost A ...

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Be ...





Pátek 17.5.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes