OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

V Moravskoslezském kraji se do péče o stromy investují desítky milionů

17.10.2018
OSTRAVA - Moravskoslezský kraj se lépe stará o své stromy. Obce i jednotlivé organizace investují jak do evidování a analýzy stavu stromů, tak do následné péče. Nějaký druh zásahu je navržený u 73 177 stromů v kraji. Pokud by byly všechny tyto kroky dokončeny naráz, vyšplhala by se částka za péči na 277,6 milionu korun.
Ilustrační snímek | Foto: Tereza Holá
Výsledky analýz stromů jsou volně k dispozici na portále www.stromypodkontrolou.cz, který provozuje společnost SAFE TREES. Ta v těchto dnech v Ostravě-Porubě ošetřila jubilejní 1.111.111. strom, který v Česku eviduje.

Kraje, města, ale i instituce jako Ředitelství silnic a dálnic ČR či Správa železniční dopravní cesty se čím dál více zajímají o stav stromů, za které jsou zodpovědné. Uvědomují si, že včasný zásah nejenže prodlužuje životnost stromů, ale zvyšuje i jejich bezpečnost. Stranou nezůstává ani Moravskoslezský kraj.

"Do analýzy stromů v Moravskoslezském kraji se poslední roky investují vyšší částky, aby byly včas podchyceny případné problémy. Většinu klientů přitom tvoří obce," vysvětluje Jaroslav Kolařík, odborník na arboristiku společnosti SAFE TREES, která stav stromů v Česku eviduje. Firma v těchto dnech v Ostravě ošetřila jubilejní 1 111 111. strom zanesený v databázi www.stromypodkontrolou.cz.

Pokud se na začátku zanedbá levná péče, náklady rostou
Obec či organizace, která si analýzu místních dřevin objedná, dostane pro každou dřevinu ucelený soubor dat s doporučenými kroky. "Odborníci každý jednotlivý strom podrobně posoudí a následně ho zařadí do jedné z kategorií na základě jeho fyziologického stavu a stability. I strom, který vypadá na pohled zdravě, může být silně poškozený a ohrožovat okolí. Povinností řádného hospodáře je pak strom odstranit. Daleko více je ale stromů, které vyžadují nějaký druh pěstebního zásahu. Jedná se zejména o jejich řez či metody stabilizace. U zvláště cenných stromů se nasazuje i moderní přístrojová diagnostika," říká Kolařík.

Nejčastějším problémem stromů v Česku je paradoxně absence té nejlevnější péče - výchovných řezů - které se provádí na mladých stromech. Defekty tohoto typu jsou příčinou poloviny všech případů, kdy je nutné pokácet dospělý strom.

Celkové zásahy u evidovaných stromů, tedy od kácení až po pouhé ošetření, by si v Moravskoslezském kraji vyžádaly částku 277,6 milionu korun. Je to nejvíce z celého Česka. 55 tisíc stromů zde například vyžaduje ošetření řezem.

Stromy v Moravskoslezském kraji vyžadují hlavně stabilizaci
V evidenci je momentálně 8 207 českých a moravských stromů, které v důsledku nedostatečné péče v mládí vyžadují speciální stabilizační zásah - instalaci bezpečnostních vazeb. "1 294, tedy nejvíc, jich najdeme právě v Moravskoslezském kraji," říká Kolařík.

V případech, kdy už je na ošetření pozdě, je nutné stromy odstranit a vysadit nové. V kraji se to v současnosti týká přibližně 10 procent evidovaných stromů, čímž nijak významně nevybočuje z celorepublikového průměru. Kácení je ovšem podle naléhavosti rozděleno do několika let a podléhá schvalování.

Autor: Tereza Holá
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

VZP: Dobrou zprávou z oblasti prevence je rostoucí účast na screeningových programech

Klíčovou roli v úspěšnosti léčby onkologických onemocnění hraje včasný záchyt nemoci. Dobrou zprávou proto je rostoucí počet návštěvníků u všech třech dlouhodobých screeningových onkologických programů. Jejich cílem je odhalit nemoc v raných ...

Květinový den v Bohumíně podpoří desítky dobrovolníků a tisíce kvítků

Na prevenci rakoviny prsu a screeningové programy se ve středu 15. května zaměří 28. ročník květinové sbírky Ligy proti rakovině Praha. Do Českého dne ...

Parkoviště u Obchodního centra Katka v Opavě se rozšíří

I když při loňském zjišťovacím řízení obyvatelé sídliště Kateřinky stavbu parkovacího domu či věže v rámci přípravy Plánu uskutečnitelné mobility měst ...

Toyota Autobond otevírá v Ostravě nový showroom

Síť dealerství Toyota v Česku se letos dále rozšiřuje. V polovině května se otevírá v Ostravě-Svinov zcela nový reprezentativní showroom. Společnost A ...

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Be ...





Sobota 18.5.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes