OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

V prašném prostředí vás ochrání polomasky i ochranné brýle

05.02.2024
Pokud nemáte správné vybavení, tj. vhodné ochranné pomůcky, práce v prašném prostředí může být zdraví velmi nebezpečná. Vdechování jemných částic může způsobit vážná poškození plic i dýchacích cest. Naštěstí existují ochranné pomůcky, které vás před těmito riziky dokážou efektivně ochránit. Které to jsou?
Ilustrační snímek | Zdroj: www.ardon.cz
Na prašné prostředí běžně narazíte v mnoha oborech lidské činnosti. Zejména je to při práci ve stavebnictví, u demolic, při těžbě surovin, ve slévárenství, při zpracování kovů či dřeva atd. Všechny tyto práce s sebou nesou riziko vdechnutí jemných prachových částic. Zvýšenou prašnost ale mohou vykazovat i zdánlivě bezpečná odvětví, jako je pekařství, zpracování potravin nebo textilní výroba. Aby nedošlo k poškození vašeho zdraví nebo zdraví vašich zaměstnanců, je nutné v takových prostředích používat ochranné pomůcky.

V tomto článku se proto podíváme blíže na to, které konkrétní pomůcky vás spolehlivě ochrání při práci v prachu.

Jak prašné prostředí definuje BOZP?


Prašnost v pracovním prostředí je definována jako znečištění ovzduší hmotnými částicemi. Prach vzniká drcením pevných materiálů. Jiné případy jsou znečištění kouřem či dýmem. Zákon o BOZP určuje přesné hygienické limity expozice prachu v pracovním prostředí.

Ochranné brýle


Prach a jiné částice mohou v kontaktu s očima způsobit nejen jejich podráždění, mohou také, třeba i nenávratně, poškodit zrak. Ochranné brýle jsou proto při práci v prašném prostředí naprostou nezbytností. Aby dokázaly zabránit pronikání částic do očí ze všech směrů (zpředu, shora i ze stran), měly by těsně přiléhat k obličeji. Vhodné jsou uzavřené ochranné brýle, které zajistí maximální ochranu.

Filtrační polomasky


Na rozdíl od jednorázových ústenek, filtrační polomasky dokonale těsní a zachytí i velmi jemné prachové částice. Mají vyměnitelné filtry, které lze měnit podle prostředí a druhu prachu. Pro vysokou ochranu zvolte vždy polomasku minimálně třídy FFP2 nebo FFP3.

Celoobličejová maska


Nejvyšší ochranu poskytuje celoobličejová maska, která jak patrno z jejího názvu kryje celý obličej včetně očí. Maska by měla těsnit po celém obvodu obličeje. Jedině tak nepropustí žádné částice do očí ani dýchacích cest. Maska přes celý obličej se využívá v prostředí s extrémní prašností.


Ilustrační snímek, Zdroj: www.ardon.cz

Vhodný pracovní oděv


Kromě ochrany dýchání není dobré zapomínat i na vhodný pracovní oděv. Ideální jsou montérky z hustě tkané bavlněné látky s dlouhými rukávy i nohavicemi. Montérky dokážou dobře chránit tělo před proniknutím prachu a nečistot. Obecně platí, že by oblečení mělo být uzavřené, aby se prach nedostal až na pokožku. Knoflíky a zipy by měly být kryté patkami.

Doporučujeme zvolit montérky odolné vůči opotřebení s mnoha kapsami na nářadí. Zároveň by měly být pohodlné a umožňovat volný pohyb. Pro lepší viditelnost na pracovišti je vhodné vybírat ideálně výrazné (či přímo výstražné) barvy.

V zaměstnáních, kde se lidé setkávají s vysokou prašností, jako stavební a demoliční práce, hutnictví nebo hornictví, je striktně vyžadováno používání takových ochranných pomůcek, které chrání nejen před akutními úrazy, ale i před dlouhodobým poškozením zdraví. Investice do kvalitních pomůcek se vždy vyplatí.

Tápete s výběrem vhodných pomůcek pro práci v prašném prostředí? Na Ardon.cz najdete vše, co pro dokonalou ochranu při práci budete potřebovat.

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Elektrokotle i tepelná čerpadla představují moderní možnosti vytápění rodinného domu

Stojíte před důležitým rozhodnutím, jak ekologicky a efektivně vytápět interiér rodinného domu? Vzhledem k tomu, že se realita mění a blíží se zákaz s ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Nejvíce škodlivým kódem pro operační systém Windows je spyware Agent Tesla

Závěrem roku 2023 byly nejčastěji detekovanými hrozbami pro operační systém Windows v Česku spyware Agent Tesla, spyware Formbook a password stealer F ...





Sobota 27.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes