OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Úřad práce pomůže zájemcům v Ostravě při výběru školy

23.11.2022
Téměř sedm desítek vystavovatelů a z toho více než padesát zástupců středních škol se sjede do Ostravy, aby představili žákům 8. a 9. tříd své vzdělávací programy. Zájemci tak budou mít jedinečnou možnost nechat si poradit s výběrem vhodného oboru. Na Veletrhu škol, vzdělávání a pracovních příležitostí s názvem "Student a Job" bude mít své zástupce i Úřad práce ČR, který je hlavním garantem akce. Veletrh proběhne 25. - 26. 11. 2022 na Černé louce v Ostravě, po oba dny mezi 9.00 a 18.00 hodinou.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Budoucím středoškolským studentům, učňům a jejich rodičům se představí školy různého zaměření. Seznámí je se svými výukovými programy, typy a formami studia, možnostmi bydlení, stipendijními programy a volnočasovými aktivitami. Součástí budou také práce jejich stávajících studentů. Lidé tak uvidí například ukázky výroby cukrářských produktů, květinových vazeb nebo si budou moci vyzkoušet kadeřnické a jiné služby.

Specialisté z Úřadu práce ČR poradí zájemcům v rozhodování při výběru vhodného povolání a také s orientací ve vzdělávací nabídce škol. Návštěvníci se od nich dozví podrobné informace o rekvalifikačních kurzech a dalších nástrojích aktivní politiky zaměstnanosti. Zároveň žákům představí profese a obory, o které mají zaměstnavatelé zájem.

"Pro budoucí uplatnění na trhu práce je volba střední školy jedním z nejdůležitějších kroků v životě každého žáka. Rozvoj informačních technologií, digitalizace a automatizace velmi rychle proměňují trh práce. Fenomén Průmyslu 4.0 tak významně ovlivní vznik nových odvětví a profesí. Snaha pomoci mladým lidem při volbě vhodného povolání je hlavním důvodem, proč se ÚP ČR obdobných akcí účastní nebo je sám pořádá v rámci celé republiky," upozorňuje generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

"Je třeba nebrat volbu vhodné školy či oboru na lehkou váhu. Úřad práce ČR je připraven, vzhledem ke zkušenostem a znalostem trhu práce, nasměrovat budoucí středoškoláky tak, aby po skončení studia našli práci co nejdříve," doplňuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě Petr Prokop.

Návštěvníci získají na jednom místě komplexní přehled o možnostech studia na různých typech středních, vyšších odborných i vysokých škol, seznámí se s novinkami a trendy ve vzdělávání a trhu práce.

"Na základě osobního kontaktu budou mít možnost vzájemně porovnat jednotlivé školy, což může významně přispět při výběru studia vhodného oboru," shrnuje Marcela Bučková z Krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě.

První den veletrhu proběhne seminář ÚP ČR s názvem "Vzdělání a trh práce". Je určen zejména mladistvým uchazečům o zaměstnání, kteří jsou v evidenci úřadu a chtějí začít se studiem střední školy. Právě uplatnění absolventů na trhu práce je jednou z klíčových oblastí, na které se ÚP ČR zaměřuje. Tato skupina uchazečů patří mezi ty, kterým hrozí dlouhodobá nezaměstnanost. Hlavním důvodem bývá nedostatečná praxe. Často také dochází k tomu, že mladí lidé po ukončení školy nakonec působí ve zcela jiné profesi. A právě proto je třeba s nimi (i jejich rodiči) pracovat už v době, kdy se teprve rozhodují, kterým směrem se vydat. Tedy podpořit sladění nabídky a poptávky na pracovním trhu.

Ke konci října evidoval ÚP ČR v rámci Moravskoslezského kraje 40 164 lidí bez práce, z toho bylo 2 144 absolventů škol a mladistvých. Na celkové nezaměstnanosti v regionu se podíleli 5,3 %. V evidenci byli nejčastěji absolventi středních odborných škol s maturitou a absolventi se středním odborným vzděláním, tj. vyučení. Z hlediska zaměření jsou nejpočetněji zastoupeni bývalí studenti středních škol zaměřených na informační technologie, ekonomiku a podnikání, hotelnictví a turismus i podnikání v oborech. Mezi vyučenými absolventy pak převažují kuchaři a číšníci, kadeřnici, cukráři a automechanici. Co se týká vysokoškoláků, nejčastěji se v tomto regionu hlásí do evidence ÚP ČR ti, kteří vystudovali obor ekonomika a management i hospodářská politika a správa. Naopak nejméně je bývalých posluchačů lékařských, strojírenských či elektrotechnických vysokých škol.

V případě všech mladých lidí platí, že největší šance na získání práce mají absolventi technických a řemeslných oborů. Aby jim ÚP ČR co nejvíce zjednodušil vstup na trh práce, pořádá po celé republice besedy pro žáky středních, ale i vysokých škol, na kterých se účastníci dozvědí řadu potřebných a praktických informací. Mimo jiné i to, jak mají postupovat, pokud zaměstnání nenajdou. Další informace o Veletrhu "Student a Job" jsou k dispozici na www.studentajob.cz.



Zdroj: Úřad práce ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Vodohospodáři na Opavsku vytvořili soustavu čtyř tůní

Podmáčeného pozemku v lesích u obce Pustá Polom na Opavsku v Moravskoslezském kraji využili vodohospodáři Lesů České republiky a vytvořili na něm v rámci programu Vracíme vodu lesu soustavu čtyř ...

Z Moravskoslezského kraje putuje do soutěže Adapterra Awards 18 projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

MŽP: Realizace strategických projektů v uhelných regionech se rozjíždí

Ze staré konírny nové komunitní centrum v Karviné, moderní řemeslné dílny pro středoškoláky na Ústecku nebo zelená učebna na Karlovarsku. Celkem 31 žá ...

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Mora ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Čtvrtek 25.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes