OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Vánoční svátky na ČT: Dvě nové pohádky, silvestrovská Pocta Karlu Gottovi i novoroční Zátopek

03.11.2022
Nadcházející vánoční svátky budou na obrazovkách České televize ve znamení celé řady premiér. Mezi ty nejočekávanější patří již tradičně vánoční pohádky. Letos se diváci mohou těšit na pokračování příběhu Tajemství staré bambitky i na legendu o pánu hor v pohádce Krakonošovo tajemství. Nový rok v ČT rozběhne v televizní premiéře Zátopek.
Štědrovečerní pohádka Tajemství staré bambitky 2 volně navazuje na děj prvního dílu | Foto: ČT
"Nové pohádky České televize a Vánoce patří neoddělitelně k sobě. Štědrovečerní pohádka je pro nás jedním z pomyslných vrcholů celoročního programu. Fenomén, který dokáže k obrazovkám v jeden okamžik přivést hned několik generací diváků. Tradici drží Česká televize již devětadvacet let a ani letos tomu nebude jinak. V televizní premiéře uvedeme filmovou pohádku Tajemství staré bambitky 2 a na Boží hod výpravnou televizní pohádku Krakonošovo tajemství. V obou je vše, co mají správné pohádky mít. Jsou vtipné, napínavé a nechybí dobrý konec," říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Štědrovečerní pohádka Tajemství staré bambitky 2 volně navazuje na děj prvního dílu úspěšné stejnojmenné televizní pohádky. Pokračování představí kromě známých hrdinů i jednu novou postavu. Tou je královna Julie v podání Veroniky Khek Kubařové, kterou se snaží bývalí protřelí rádci zneužít k vlastnímu prospěchu. Nastane čas oprášit tajemnou loupežnickou bambitku? "Byla jsem opravdu šťastná, že můžu být u natáčení, protože tuhle pohádku mám velmi ráda. Nejen natáčení na zámku byl pro mne splněný dětský sen. Přála bych si, aby se dostala k mnoha lidem a dělala radost."

Tajemná vlašská kniha, záhadný cizinec i nový majitel zámku v podhůří Krkonoš sehrají důležitou roli v druhém premiérovém příběhu, kterým je Krakonošovo tajemství. Jednička České televize jej uvede na 1. svátek vánoční. "Náš příběh má všechny atributy současné, atraktivní a žánrově rozmanité pohádky. Vánoce a pohádky od sebe nelze oddělit. Patří k tomu, co si lidé vytvořili a přidali k vánočním svátkům. Jsou spolu, jsou doma u jednoho stolu, a kromě toho pak u pohádky sdílejí příběh i emoce, o kterých si mohou povídat. A to je pro atmosféru Vánoc také důležité," říká režisér pohádky Peter Bebjak.

"Sama jsem původně vystudovaný národopisec a pohádky a pověsti jsou mi blízké. Bylo mi líto, že dlouho nevznikla žádná filmová nebo televizní, která by se Krakonošovi věnovala, protože je to nesmírně zajímavá a originální postava a takových v našich pohádkách není mnoho. Když jsem psala scénář, tak jediná role, o jejímž obsazení jsem měla jasnou představu, byl právě Krakonoš a David Švehlík," doplňuje scenáristka příběhu a kreativní producentka ČT Barbara Johnsonová. Představitel titulní role David Švehlík k tomu dodává: "Rád si zahraji v pohádce, která je dobře napsaná, má dobré obsazení, výborného režiséra. A tentokrát je tu ještě něco navíc - jsem velký milovník Krkonoš, takže ze spolupráce na pohádce Krakonošovo tajemství jsem měl ještě o něco větší potěšení."

Pohádek bude ve vánočním vysílacím schématu České televize několik desítek, chybět nebude první díl "Bambitky", oba díly Anděla Páně, loňská štědrovečerní pohádka Jak si nevzít princeznu ani oblíbené vánoční klasiky. A chybět nebude ani Tradiční součást předvánočního programu - Adventní koncerty České televize. V pořadí již dvaatřicátý ročník zahájí první adventní neděli přímý přenos z Břevnovského kláštera. Stejně jako v předchozích letech bude jedna z nejstarších veřejných sbírek, jež loni překonala čtvrtmiliardovou hranici vybraných peněz, pomáhat čtyřem neziskovým organizacím. Patrony jednotlivých projektů jsou osobnosti České televize - Barbora Kroužková, Lea Surovcová, Stanislav Bartůšek a Daniel Takáč.

Silvestrovský večer bude Poctou Karlu Gottovi. Česká televize odvysílá poslední den v roce záznam koncertu, během něhož se na pódiu sešlo na čtyřicet zpěváků a zpěvaček. Chybět nebudou ani speciální vydání oblíbených pořadů Všechnopárty a Zázraky přírody.

Nový rok odstartuje Zátopek oceněný osmi Českými lvy. "Od počátku jsem si přál, aby nebyl zatěžkaný ostychem nebo přehnanou úctou k Emilu Zátopkovi. A jak jsem ho postupně poznával prostřednictvím všeho, co jsem se o něm dozvídal, jsem přesvědčený, že právě přehnanou úctu by si nepřál. Chtěli jsme udělat Emila i Danu s lehkostí. V příběhu, který má humor i emoci. Věřím, že se to povedlo," říká režisér a spoluscenárista filmu David Ondříček.

V závěru roku se s diváky vinou nezbytných úsporných opatření rozloučí stanice ČT3. Posledním českým titulem, který odvysílá, bude legendární komedie Saturnin.

Zdroj: ČT
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Klášterní hudební slavnosti čerpají z českých luhů a hájů

ŠUMPERK - V Roce české hudby se také Klášterky připojí k oslavám výročí českých hudebních velikánů. Celkem 21 koncertů se uskuteční od června do září v srdci ...

Doga udeří na jaře v rámci Harley Davidson Ostrava tour 2024

Kultovní rocková čtveřice Doga se vrací na velká pódia a ve velkém stylu vyráží na své jarní ikonické Harley-Davidson Ostrava tour 2024. Svou výpravno ...

Skupina Prima byla v loňském roce komerční jedničkou u dospělých diváků

Skupina Prima v loňském roce opět kralovala českému mediálnímu trhu. Byla komerční jedničkou u dospělých diváků, posluchačů rádií a dvojkou v online. ...

Česká televize uvede osmidílný seriál Smysl pro tumor

Příběh o ambiciózním studentovi medicíny, kterému nemoc zcela změní život, ale zároveň mu umožní najít lásku a vážit si vlastní rodiny, natočila režis ...

Festival Ladná Čeladná zahájil předprodej a láká na první interprety

Vstupenky na Ladnou Čeladnou 2024 jsou již v prodeji a pořadatelé zveřejnili hlavní hvězdy připravovaného ročníku - Monkey Business, Tata Bojs a Lenny ...





Čtvrtek 28.3.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes