OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Krimi zprávy

Ve Starých Heřminovech zachraňovali hasiči krávu s teletem. Zvířata se propadla do dva metry hluboké jímky

19.07.2022
Tři hasičské jednotky se v pondělí večer zapojily do náročné a dlouhotrvající záchrany krávy a telete z přibližně dva metry hluboké jímky ve Starých Heřminovech na Bruntálsku. Událost byla na tísňovou linku ohlášena tři minuty po dvacáté hodině, zvířata se podle oznamovatele propadla do jímky v budově bývalé napáječky.
Foto: HZS Moravskoslezského kraje
K události byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Bruntále a spolu s nimi dobrovolné jednotky obcí Leskovec nad Moravicí a Horní Benešov.

Hasiči po příjezdu zjistili, že jsou zvířata ve vodě a teleti hrozí utopení. V prvotní fázi tedy nasadili elektrické kalové čerpadlo a snížili tak hladinu vody v jímce. Pod hlavu ležícího telete podsunuli pneumatiku.

Vzhledem k tomu, že se jímka nacházela v zastřešeném objektu, nebylo možné využít hydraulický nakládací jeřáb vyprošťovacího automobilu, velitel musel najít jiné řešení.

Jako nejvhodnější a prakticky jediné možné se ukázalo odkopání základů budovy a vytvoření díry z vnější strany. Před zahájením prací jednotky motorovou pilou odstranily několik stromů pro vytvoření pracovního prostoru. S odkopáním zeminy pod základy pomohl přivolaný bagr, díru do zdi pak udělali hasiči rozbrušovací pilou a bouracím kladivem.

Náročná práce trvala několik hodin, kromě průběžného odebírání zdiva bylo rovněž nutné odřezávat armatury v demolovaném betonu a klidnit obě zvířata.

Krátce před druhou hodinou ranní byl otvor dostatečně velký a hluboký na to, aby jim mohla být zvířata zachráněna. Vzhledem ke komplikované poloze dospělé krávy se hasiči takticky rozhodli zachránit v první fázi tele s tím, že se za ním jeho matka pravděpodobně pustí sama.

Pod tele podvlekli široké hadice, aby zvíře při manipulaci trpělo co nejméně a silnými pažemi mládě koordinovaně vytáhli na plochu vedle budovy. Tam poté přinesli seno a tele v rámci možností usušili a zajistili mu tepelný komfort.

Seno nabídli i krávě, ležící stále na dně jímky - ochotně se do něj pustila a nejevila žádné známky zranění. Hasiči ji tedy po dohodě s majitelem nechali na místě - manipulace by byla nebezpečná pro obě strany - a vrátili se na své základny.

Ranní telefonát potvrdil, že se plán hasičů vyplatil - kráva se skutečně za svítání vydala sama za svým mládětem přes připravený otvor.

Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Krimi zprávy

Opilý mladík v Ostravě bezdůvodně napadal lidi, seniorku shodil do kolejiště

S otřesným zážitkem se setkali lidé na začátku dubna. Zcela nepochopitelné chování má mít na svědomí teprve 20letý mladík, který bezdůvodně strkal do lidí. Na tísňovou linku 158 operační důstojník přijal oznámení od svědkyně, která uvedla, že na ...

12 hasičských jednotek zaměstnal požár střechy výrobní haly ve Vítkovicích

V neděli 14.4.2024, v odpoledních hodinách, vyjeli hasiči k požáru střechy výrobní haly společnosti Vítkovice Steel. Velitel zásahu vyhlásil druhý stu ...

Muž v Havířově pobodal expřítelkyni, skončil ve vazbě

Před jedním z obchodních domů v Havířově zaútočil devětatřicetiletý muž nožem na ženu, ta při útoku utrpěla vážné zranění. Motivem měla být pomsta býv ...

Řidič na Novojičínsku nadýchal téměř čtyři promile

Novojičínsko - První jarní den ve večerních hodinách si policisté obvodního oddělení Kopřivnice všimli řidiče, který přijel na benzínovou čerpací sta ...

Trojice mužů se představila jako policisté, nakonec muže obrali o vše, co měl u sebe

OSTRAVA - V polovině února letošního roku přijal operační důstojník oznámení o loupežném přepadení v části Ostravy Mariánských Horách. Jak sám oznamov ...





Úterý 16.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes