OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Vyznáte se v druzích kabelů?

06.07.2022
Bez kabeláže se většina domácností stále neobejde. Kabelů ale na trhu existuje spousta druhů a orientovat se mezi nimi pro laika nemusí být zrovna snadné. Tak vám s tím trochu pomůžeme.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com
Ve světě elektrotechniky jsou kabely a vodiče stále nepostradatelné. Kabel coby soustava dvou či více optických vodičů spojených společným pláštěm nejčastěji slouží k přenosu elektrické energie a optických signálů. Na ukončení kabeláže se používají smršťovací bužírky (https://www.tme.eu/cz/katalog/smrstovaci-buzirky_113255/). Jejich hlavní funkcí je ochrana kabelu proti vnějším vlivům stejně jako utěsnění jeho pájeného spoje na konektoru. Kabel s bužírkou také vypadá esteticky lépe než bez ní. Na trhu (například na e-shopu tme.eu) najdete smršťovací bužírky různých průměrů i značek.

Druhy vodičů


Jednotlivé vodiče bývají buď z plného drátu, nebo tzv. laněné, tedy složené z několika tenkých drátků. Takovýto vodič nese označení licna. Uvnitř samotného kabelu se spolu s elektrickými vodiči může nacházet buď optické vlákno, nebo několik koaxiálních kabelů.

Druhy elektrických kabelů


Elektrické kabely se rozdělují na silové primárně sloužící pro rozvod elektrické energie a slaboproudé, jimž se také říká datové, sdělovací či ovládací. Pak ale existuje spousta dalších typů kabelů sloužících k různým účelům, jako jsou kabely sloužící pro fixní uložení do stěn, žlabů a lišt, kabely závěsné, komunikační, koaxiální, stíněné atd.

Silnoproudé, slaboproudé a závěsné


Volba konkrétního kabelu závisí na jeho primární funkci. Elektrický silový kabel, jak jsme již zmínili, slouží k transportu elektrické energie. Za účelem přenosu dat, informací, signálů a povelů se používá elektrický kabel slaboproudý. Pro venkovní vedení zavěšené na podpěrách je ideální kabel závěsný.

Komunikační, koaxiální a stíněně


Dalším typem je kabel komunikační zabezpečující tzv. drátovou komunikaci. Anténu s televizí dále propojuje kabel koaxiální. Je-li kabel složený z jednoho či více izolovaných vodičů a zároveň obalený společnou vodivou vrstvou, řeč je o kabelu stíněném.

Datové kabely


Pro přenos dat mezi zařízeními, jako jsou televizory, počítače a notebooky slouží kabely datové. Do této kategorie spolu s klasickými sítovými a telefonními kabely patří také kabely USB, Lightning či Thunderbolt.

Optické kabely


Rychlý přenos dat na velké vzdálenosti mají na starosti kabely optické. Jejich předností je velmi široké optické pásmo a s ním související rychlejší přenos dat. Kvalitnější je rovněž i signál přenášený optickými vlákny imunní vůči elektromagnetickému rušení.

Rozdělení kabelů podle způsobu uložení


Další rozdělení kabelů je podle způsobu jejich uložení. To může být buď pevné, nebo pohyblivé. Do prostor, v nichž panují vysoké teploty, je vhodné nainstalovat kabely opatřené silikonovou izolací. Ohni zase po určitou dobu odolají kabely nehořlavé.

Autor: WP
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Elektrokotle i tepelná čerpadla představují moderní možnosti vytápění rodinného domu

Stojíte před důležitým rozhodnutím, jak ekologicky a efektivně vytápět interiér rodinného domu? Vzhledem k tomu, že se realita mění a blíží se zákaz s ...

V prašném prostředí vás ochrání polomasky i ochranné brýle

Pokud nemáte správné vybavení, tj. vhodné ochranné pomůcky, práce v prašném prostředí může být zdraví velmi nebezpečná. Vdechování jemných částic může ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...





Čtvrtek 25.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes