OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

AOPK: Mapování velkých šelem v Beskydech potvrdilo výskyt rysů a vlků, přítomnost medvědů nebyla prokázána

04.05.2022
V únoru proběhlo 38. mapování výskytu velkých šelem v Beskydech, které pravidelně organizuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, regionální pracoviště Správa CHKO Beskydy. Potvrdilo výskyt rysů a vlků, zatímco přítomnost medvědů nebyla prokázána. Ve stejném termínu probíhal monitoring velkých šelem také v CHKO Kysuce a v CHKO Bílé Karpaty.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Rysi, vlci a medvědi jsou nedílnou součástí karpatské přírody a mají klíčový význam pro fungování lesních ekosystémů. Tyto chráněné šelmy potřebují k životu rozsáhlé území. Úbytek nezastavěné krajiny a intenzivní automobilová doprava jim však stále více brání v pohybu mezi jednotlivými horskými celky. Přitom zachování průchodnosti krajiny je pro přežití velkých savců zásadní. Konkrétně v CHKO Beskydy by zdejší málo početné populace rysů, vlků a medvědů nemohly dlouhodobě existovat bez doplňování o další jedince přicházející ze Slovenska a Polska. Významnou pomoc ze strany člověka představují stavby mostů pro bezpečný přechod zvěře (tzv. ekodukty) přes frekventované silnice v místech jejich křížení s migračním koridorem - dva takové objekty jsou navrženy v Jablunkovském průsmyku," konstatuje Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Pobytové znaky rysa (stopy, vzácně kořist) byly pozorovány v Moravskoslezských Beskydech, Veřovických vrších a Javorníkách. V posledních letech se rys opět pravidelně vyskytuje také ve Vsetínských Beskydech. V termínu mapování se podařilo některé jedince zachytit i na fotopastech. Ačkoliv loni byl rys zjištěn i ve Slezských Beskydech, které nejsou součástí CHKO Beskydy, letos se ho tam prokázat nepodařilo. Naopak na fotopastech Hnutí DUHA byl v termínu mapování zdokumentován rys v Hostýnských vrších. Rys ostrovid je jedinou velkou šelmou, která se v CHKO Beskydy pravidelně rozmnožuje. Podle dlouhodobého monitoringu (fotopasti, telemetrie, pobytové znaky, analýza DNA, se v zimě v Beskydech zdržovalo sedm samostatných rysů a několik odrostlých mláďat. V Javorníkách se na moravsko-slovenském pomezí pohybovalo šest rysů. Někteří pravidelně přecházeli i do Vizovických vrchů.

Výskyt vlků byl během "sčítání" potvrzen v Javorníkách a v centrální části Moravskoslezských Beskyd. Vlci se v CHKO Beskydy vyskytují častěji než dříve. Zasahují sem aktuálně 3 vlčí smečky, a to aktivitou celoroční (1 smečka) nebo alespoň během několika měsíců v roce. Kromě vlčích smeček se tu vyskytuje jeden vlčí pár a minimálně jeden vlk samotář. Vyjádřeno čísly - v CHKO Beskydy se objevuje v průběhu jednoho kalendářního roku asi 20-25 vlků. Z tohoto počtu se tu pouze asi 10 zvířat vyskytuje celoročně, z toho jsou jen 4 rezidentní dospělí. Mimo chráněnou krajinnou oblast Beskydy - ve Slezských Beskydech se pak během letošní zimy pohybovali asi 3 vlci. Na opačné straně, na západě Beskyd, přechází jeden vlk mezi CHKO Bílé Karpaty a CHKO Beskydy.

Medvěd hnědý se v posledních letech objevuje v CHKO Beskydy sice pravidelně, ale spíše jen přechodně. Přítomnost této šelmy byla na moravsko-slovenském pomezí v Javorníkách zaznamenána naposledy koncem října loňského roku. V době "sčítání" se na pobytové znaky medvěda nepodařilo narazit.

"Velké šelmy však někdy způsobují konflikty (např. škody na hospodářských zvířatech) a získávají tak značnou pozornost všech obyvatel Beskyd i jejich návštěvníků. Vzhledem k obavám lidí z přítomnosti šelem je zapotřebí mít o jejich pohybu co nejvíce poznatků. Pobytové nálezy využíváme pro podporu výkonu státní správy v ochraně přírody i pro vymezování klidových oblastí jak pro velké šelmy, tak i pro všechny ostatní velké savce," doplňuje Václav Tomášek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

"Díky velkému zapojení mapovatelů se i letošní rok podařilo získat cenná data o aktuálním výskytu velkých šelem a dalších chráněných živočichů na moravsko- slovenském pomezí. Mezi nejcennější údaj letošního "sčítání" patří potvrzení výskytu rysa v Hostýnských vrších, které se nachází už mimo chráněnou krajinnou oblast Beskydy. Monitoring šelem probíhá, byť v nižší intenzitě, celoročně. Uvítáme také veškeré poznatky a informace od veřejnosti. Svá pozorování nám mohou lidé zasílat na e-mail stopy@selmy.cz," uzavírá Michal Bojda z Hnutí Duha Olomouc.

Při letošním mapování byli zjištěni další vzácní a chránění živočichové - vydra říční, bobr evropský, jeřábek lesní, datlík tříprstý, strakapoud bělohřbetý, datel černý, puštík bělavý, sýc rousný, kulíšek nejmenší, jestřáb lesní, káně lesní, krkavec velký. Z běžnějších obratlovců byli zaznamenáni srnec, jelen evropský, prase divoké, zajíc polní, veverka obecná. Z menších šelem byly na mnoha místech pozorovány stopy lišky obecné, méně často stopy jezevce lesního, kuny lesní, kuny skalní a lasice hranostaje.

Stejně jako v předešlých letech mapovatelé procházeli přidělené trasy a dokumentovali pobytové znaky rysů, vlků, případně medvědů (stopy, trus, kořist). Akce se za účasti více než sedmdesáti profesionálních a dobrovolných ochránců přírody konala opět ve spolupráci s Hnutím DUHA.

Výsledky mapování budou uloženy do nálezové databáze Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a využity při rozhodování v ochraně přírody. Záznamy o výskytu velkých šelem a jejich pobytových znaků může každý zadávat pomocí mobilní aplikace BioLog.



Zdroj: AOPK ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 60 minutám se "zpozdí" dvanáct nočních vlaků Českých drah, které budou tou dobou na své trase. České ...

AOPK: Ve Velké kotlině v Jeseníkách letos sjely už tři laviny

Laviny do přírody patří, národní přírodní rezervaci Praděd udržují rozmanitější. Vytvářejí totiž mozaiku stanovišť, která je domovem mnoha druhů rostl ...

V Ostravě učí správné péči o dětský chrup přímo ve školách

Všeobecná zdravotní pojišťovna dlouhodobě usiluje u svých klientů o zvýšení zájmu o prevenci, stejně jako o lepší péči o své zdraví. I proto se rozhod ...

Sousedské sázení přineslo Paskovu na Frýdecko-Místecku přes sto stromů a keřů

Celkem 15 dlouhověkých stromů a 126 keřů přibylo v obci Paskov na Frýdecko-Místecku. Smyslem Sousedského sázení byla nejen samotná výsadba, ale také p ...

Klinické farmaceutky z nemocnic AGEL Ostrava-Vítkovice a AGEL Nový Jičín pomáhají pacientům nastavit správnou medikaci

Klinická farmacie je dynamicky se rozvíjejícím oborem budoucnosti. Zejména senioři často užívají zbytečně moc léků, jejichž nevhodné kombinace jim způ ...





Čtvrtek 28.3.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes