OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Poznejte 5 největších rizikových faktorů, které ohrožují bezpečnost práce

11.04.2022
Podívejte se na hlavní příčiny úrazovosti na pracovišti a snižte počet nehod u vás ve firmě. Důležité je zejména správné vyhodnocení rizik, kvalifikace zaměstnanců a nastavení procesů.
Ilustrační snímek | Foto: shutterstock.com
Jak by se vám líbilo snížit úrazovost o polovinu nebo se dokonce přiblížit nule? Mnohé organizace ukazují, že je to možné. Základem je důkladná analýza rizik.

Jaké jsou dle statistik nejčastější příčiny pracovních úrazů?


Za většinou úrazů stojí lidská chyba. Skvělou zprávou je, že s tímto faktorem se nejsnáze pracuje - kvalifikací pracovníků, nastavením postupů a kontrolou jejich dodržování.

1. Podcenění rizika
Chybně odhadnuté riziko je na vině u 80 % úrazů. Prevencí je analýza veškerých rizik a proškolení pracovníků.

2. Nedostatek schopností a zkušeností
Mnozí lidé nemají fyzické nebo psychické dovednosti, které jejich práce vyžaduje. Při pohovoru se zajímejte o předchozí zkušenosti. I v průběhu pracovního poměru sledujte, zda zaměstnanec práci zvládá.

3. Špatně nastavené pracovní postupy
Správně nastavené procesy pro každou činnost mohou pomoci minimalizovat úrazovost na minimum. U nejrizikovějších činností nezapomínejte na dohled - aby pracovníci postupy skutečně dodržovali.

4. Technologický stav zařízení
Za velkým počtem úrazů stojí závady na strojích či nářadí. Sázejte proto na kvalitní přístroje a při náznaku potíží je vyměňte.

5. Vnější podmínky
Silný vítr nebo povodně již způsobily nejeden úraz. Pokud pracujete venku, zahrňte tyto faktory do analýzy rizik a za skutečně nepříznivých podmínek práce přerušte.

Jak zvýšit bezpečnost práce ve výškách?


Mezi nejrizikovější obory patří stavebnictví. Nejzávažnější úrazy vznikají právě při práci ve výškách. Pád z výšky patří dokonce mezi celosvětově nejčastější příčiny úmrtí. Na vině bývá zejména špatné zajištění pracovníků a nedodržení stanovených postupů. Nezapomeňte také, že zaměstnavatel má povinnost zajistit ochranu proti pádu ve výškách nad 1,5 metru.

Hlášení pracovního úrazu je náročné, ale je základem prevence


Úraz by měl nahlásit pracovník zaměstnavateli. Ten by měl vyhodnotit, zda se jedná o pracovní úraz či ne. Pokud ano, je povinností objasnit příčiny úrazu a vyhotovit záznam do knihy úrazů. Důležité je upravení pracovních postupů tak, aby se riziko podobného úrazu minimalizovalo. Událost je také třeba nahlásit příslušným orgánům, jinak hrozí pokuta až 400.000 Kč.

Snižte závažnost nehod díky ochranným pracovním pomůckám


Důležitou součástí prevence je vybavení pracovníků špičkovými ochrannými pomůckami, oděvy a pevnými protiskluznými botami. Veškeré vybavení naleznete na jednom místě v e-shopu ARDON.

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Elektrokotle i tepelná čerpadla představují moderní možnosti vytápění rodinného domu

Stojíte před důležitým rozhodnutím, jak ekologicky a efektivně vytápět interiér rodinného domu? Vzhledem k tomu, že se realita mění a blíží se zákaz s ...

V prašném prostředí vás ochrání polomasky i ochranné brýle

Pokud nemáte správné vybavení, tj. vhodné ochranné pomůcky, práce v prašném prostředí může být zdraví velmi nebezpečná. Vdechování jemných částic může ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...





Pátek 26.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes