OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Mohou za nedokonalosti pleti vaše workouty?

17.12.2021
Už vás to někdy napadlo? Hledat souvislost mezi vaší vášní pro cvičení a pravidelný pohyb a pletí potýkající se s pupínky? Fyzická aktivita, při které se pořádně zapotíme, totiž skutečně může vězet za problémy s akné! Kromě potu se na kůži hromadí nečistoty, bakterie a kožní maz, které jsou pro nedokonalosti tou nejlepší živnou půdou. Svých workoutů se ale vzdávat nemusíte! Místo toho se zaměřte na dodržování správné hygieny před, během i po tréninku!
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Před tréninkem


1. S make-upem se nesportuje. Jestli fyzickou aktivitou začínáte svůj den, pak make-up a líčení zkrátka nechte až na potom. Pokud vás ale trénink čeká odpoledne nebo navečer, odstraňte ho odličovacími ubrousky ještě před začátkem.


2. Vždy cvičte v čistém vypraném oblečení! Nejde jen o ten svěží pocit a v rámci možností příjemnou vůni. Během sportovní aktivity totiž na oblečení ulpívají odumřelé kožní buňky, bakterie a oleje, které by při opakovaném nošení mohly podnítit ucpání pórů, vznik zánětu a akné a to zejména v oblasti zad a dekoltu.


3. Apropos oblečení - mělo by být funkční a prodyšné. Syntetické materiály (typické například pro taneční oblečení) a pokožka bez pupínků ruku v ruce opravdu nejdou.


4. Chystáte se cvičit venku? Ještě než s tím začnete, naneste na pleť krém s dostatečným ochranným faktorem. Kromě toho, že působí jako prevence vzniku rakoviny kůže a projevů stárnutí pleti, dokáže vás ochránit i před zvýšenou tvorbou pupínků. Jak? Sluneční paprsky kůži vysušují. Pleť v reakci na to produkuje více kožního mazu. Jeho nadměrné množství ucpává póry, čímž způsobuje akné.


V současnosti jsou na trhu k dostání opalovací krémy uzpůsobené přímo pro sportování. Nemusíte se tak bát, že by vám při něm byly na obtíž - žádné stékající opalovací mléko, které štípe do očí, pocity přehřátí pleti apod.

Sáhněte po takovém krému, který nabízí:

- SPF 30 nebo vyšší

- ochranu před před UVA i UVB paprsky

- Voděodolnost

- Nekomedogenní složení

Během tréninku


5. Pot z obličeje pravidelně odstraňujte s pomocí čistého ručníku. Vyprat byste ho měli po každém tréninku a to ze stejných důvodů, jako cvičební oblečení. Pot jemně stírejte, netřete. To by mohlo tvorbu akné jen nastartovat.


6. Věnujete se sportu, který vyžaduje nošení ochranných pomůcek jako jsou helmy, vycpávky a chrániče? Pokud to jde, vyhněte se jejich sdílení.


7. Nevyhnete se používání sdíleného vybavení (typicky posilovny či skupinové lekce jógy s podložkami pro všechny)? Ze všeho nejdřív jej otřete - může být plné bakterií. Pokud ho totiž použijete a pak si třeba otřete obličej, bakterie a mastnotu na něj takto přenesete. Stačí pak mít pleť o něco citlivější a akné se hned přihlásí o slovo.

Po tréninku


8. Pokud to jde, osprchujte se ihned po tréninku, ať bakterie a vyplavené toxiny spláchnete z kůže co nejrychleji.

Pro mytí pokožky s akné používejte takový prostředek, který je:

- šetrný

- nekomedogenní

- hydratační

9. Při mytí obličeje s akné buďte velmi jemní. Čistící prostředek nanášejte konečky prstů, delikátně jej vmasírujte a opláchněte vlažnou vodou; ne extrémně horkou ani studenou, to by pleť stejně jako necitlivé tření zbytečně podráždilo.


10. Pokud nemáte tu možnost se okamžitě osprchovat, ošetřete pokožku čistícími ubrousky. V každém případě se převlečte do čistého oblečení.

Pro zářivější a zdravější pleť nemusíte svůj oblíbený sport obětovat. Se správnými návyky a kosmetikou na akné to zvládnete!

Sportujete? Máte další tipy, jak při tom udržet v perfektní kondici i pleť?

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Elektrokotle i tepelná čerpadla představují moderní možnosti vytápění rodinného domu

Stojíte před důležitým rozhodnutím, jak ekologicky a efektivně vytápět interiér rodinného domu? Vzhledem k tomu, že se realita mění a blíží se zákaz s ...

V prašném prostředí vás ochrání polomasky i ochranné brýle

Pokud nemáte správné vybavení, tj. vhodné ochranné pomůcky, práce v prašném prostředí může být zdraví velmi nebezpečná. Vdechování jemných částic může ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...





Čtvrtek 25.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes