OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Moravskoslezští hasiči už rozvezli přes 410 tisíc vakcín proti covidu

25.05.2021
Už přes 410 tisíc dávek vakcín proti covidu rozvezli po kraji bez problémů moravskoslezští profesionální hasiči z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) za posledních pět měsíců - přesněji od začátku této jejich činnosti v lednu 2021 do pondělí 24.5.2021.
Foto: HZS Moravskoslezského kraje
Ve speciálních chladničkách, doplněných termografy, které nepřetržitě zaznamenávají teplotu uvnitř chladícího boxu, putovaly lahvičky (violky) do očkovacích center, nejvíce na ostravskou Černou louku, ale také nemocnicím a zdravotnickým zařízením, jakož i vybraným praktickým lékařům a do domovů pro seniory.

Speciální chladničky mají rovněž pevná molitanová plata proti otřesu, která vyžadují během transportu některé typy vakcín proti covidu. Všechny převážené vakcíny fasují hasiči v pohotovostní lékárně Fakultní nemocnice Ostrava brzy ráno, nebo později odpoledne.

Téměř 16 tisíc vakcín pro nemocnice, lékárny a několik praktických lékařů rozváželo pět vozidel HZS MSK naposledy do všech okresů kraje uplynulý pátek 21.5.2021. Například na několik míst na Karvinsku, především do nemocnic a lékáren, je rozvážel nprap. Peter Hrušovský z karvinské stanice HZS MSK. "Jel jsem po našem okrese s vakcínami už počtvrté. Vnímám to jako velkou pomoc pro občany," uvedl.

Do očkovacího centra na Černé louce vozí vždy jedno vozidlo HZS MSK v poslední době pravidelně denně - i o víkendových dnech - průměrně 300 dávek.

Během dubna a května profesionální hasiči také rozvezli po Moravskoslezském kraji 1,2 milionu antigenních testů pro školská zařízení. "Rychle a zadarmo tak pomáháme školákům, aby se mohli řádně testovat a nemuseli doma zůstávat na distanční výuce," poznamenal ředitel HZS MSK genmjr. Vladimír Vlček.

"Rozvážkovou" koronavirovou službu pro celý Moravskoslezský kraj - rozvoz vakcín, testovacích sad (1,2 milionu) a respirátorů FFP2 pro školy (v dubnu 1,3 milionu) a dalších ochranných pomůcek - zvládají profesionální hasiči z HZS MSK vedle své běžné zásahové činnosti už více než rok. Spolupracují s Fakultní nemocnicí Ostrava, se Záchranným útvarem HZS ČR v Hlučíně a s několika jednotkami dobrovolných hasičů z Ostravy a okolí - mj. Radvanice, Muglinov a Vratimov.

Hasiči od loňského jara, kdy vzniklo v objektu bývalé stanice HZS MSK v Ostravě-Hrabůvce Krajské distribuční centrum pro covid, přijali do tohoto "skladu" a pak odtud následně rozváželi miliony roušek a respirátorů, ochranných obleků, štítů, zdravotnických rukavic a čepic. Centrem prošlo i několik desítek přístrojů na podporu dýchaní pro ostravské a další nemocnice.

"Cokoli bylo v nouzovém stavu potřebné, byli jsme připraveni rychle splnit. Naše každodenní služba občanům, například s testováním hůře pohyblivých osob a seniorů na území města Ostravy, ale pokračuje i za dnešních již rozvolněných podmínek na území celého kraje. Obce, města i kraj se o nás mohou dál opřít," zdůraznil Vladimír Vlček.

Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčba hemofilie patří k těm nejnákladnějším, VZP za ni v loňském roce zaplatila rekordních 989 milionů ...

AOPK: Obnova mokřadních biotopů v přírodní rezervaci Kotvice pokračuje

V chráněné krajinné oblasti Poodří začala na počátku března rozsáhlá obnova mokřadních biotopů v přírodní rezervaci Kotvice. ...

Matematická elita se vrací do Ostravy

Po roční pauze se na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity (PřF OU) opět shromáždí matematická elita, aby se zúčastnila Mezinárodní matematické ...

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi

Moravskoslezský kraj pokračuje v podpoře slevových karet určených pro seniory a rodiny s dětmi. Tyto karty, známé jako Senior Pas a Rodinné pasy, nabí ...

Nová souprava ComfortJety přijíždí na české koleje. Cestující by mohly svézt ještě před létem

Už před létem by se první cestující mohli svézt v nejmodernějším vlaku Českých drah pro dálkové trasy ComfortJet. České dráhy počítají s jejich prvním ...





Čtvrtek 18.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes