OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Příprava stavby nové multifunkční haly v Ostravě pokračuje

19.05.2021
Nová hala pro sport a kulturu vznikne na ostravských Fifejdách v prostoru bývalého autobusového depa. Návrh ateliéru Platforma architekti počítá s kombinací částí původní průmyslové architektury a moderních prvků.
Interiér nové haly | Foto: ostrava.cz
Halu postaví a bude provozovat Spolek na podporu sportu, dětí a mládeže. Jeho členy jsou Statutární město Ostrava, Moravskoslezský kraj a společnost ČSAD Ostrava. Stavba má začít v roce 2022.

"Dlouhodobě pracujeme s tím, že město potřebuje míčovou a multifunkční sportovní halu s kapacitou tří tisíc diváků. Jedná se o strategický projekt, který je součástí akčního plánu města pro sport. Hledali jsme tu nejvhodnější lokalitu, aby byla dobře dostupná a splnila potřeby sportovních klubů i veřejnosti. Prostor bývalého autobusového depa v ulici U stadiónu byl vhodný hned z několika důvodů - dobrá dopravní dostupnost, dostatečný prostor pro vybudování haly daných parametrů i synergie s další infrastrukturou. Těší nás, že se v případě nové haly bude jednat o spolupráci veřejného a soukromého sektoru, v rámci které dojde k revitalizaci stávající budovy. Soukromá společnost bude tak nejen významně participovat na výstavbě haly, ale také na jejím budoucím provozu, který nebude finančně zatěžovat město" uvedla náměstkyně pro školství a sport Andrea Hoffmannová.

Architektonický ateliér Platforma architekti připravil pro Spolek na podporu sportu, dětí a mládeže (dále Spolek) finální návrh řešení stavby nové multifunkční haly s kapacitou až 3 500 diváků. Hala bude sloužit především pro trénink a zápasy basketbalových, volejbalových, florbalových a házenkářských oddílů. Kromě hlavní stavby je součástí návrhu tréninkové zázemí pro míčové sporty, fitness sál, posilovna, gymnastický sál a sociálních zařízení.

Pro stavbu nové haly bude využit prostor bývalého autobusového depa v ulici, s přiléhavým názvem, U stadiónu. Pozemek a bývalou průmyslovou halu vloží do Spolku společnost ČSAD Ostrava ze skupiny OSTRA. Aktuální návrh konstrukčního a architektonického řešení pracuje s obvodovým zdivem bývalé provozní haly pro garážování autobusů a skladování.

Hala je navržena jako železobetonový skelet, umožňující variabilní provozní a dispoziční řešení celého prostoru hlavní i tréninkové haly. Návrh pracuje s modulovou výstavbou v podobě boxů/kontejnerů v různých velikostech podle druhu funkčního určení, které jsou navázány na zachovalé části původního objektu. Hlavní sál haly je navržen velmi vzdušně s otevřenými prostory a tribunami. Otevřené průhledy a sklené stěny spojují jednotlivá poschodí hlavního sálu v jeden celek. V převýšeném parteru budovy jsou umístěny dvě tréninkové plochy pro basketbal a volejbal a v patře je umístěno hřiště na florbal a prostor pro gymnastiku, s potřebným technickým a provozním zázemím.

"Stávající hala má jasný a silný charakter s výraznou fasádou z režného cihelného zdiva. Nechtěli jsme na ni úplně zapomenout, rozhodli jsme se halu zachovat a doplnit ji moderní modulovou dostavbou. Navrhli jsme ,,halu v hale". Původní i nové části na sebe navazují materiálově i výškově" řekl za atelier David Průša.

Koncepčně je pojata jako hlavní nová hala, převážně v její materiálové podobě, na kterou navazuje rovněž hala tréninková. Je koncipována vertikálně, což umožňuje maximální využití zastavěné plochy. S hlavní budovou je tréninková hala propojena transparentním koridorem. Prostor mezi oběma halami je pojednán jako veřejný se vzrostlými stromy a městským mobiliářem.

Spolek v současném složení členů z veřejného a soukromého sektoru zahájil činnost v lednu letošního roku. Připravená architektonická studie bude projednána členy Spolku a poslouží k přípravě výběrového řízení na zhotovitele a přesnému určení ceny. Náklady na výstavbu nových objektů a rekonstrukci okolí jsou odhadnuty na více než 500 mil. Kč. Předpokládány termín zahájení stavby je rok 2022, provoz by měl být zahájen o dva roky později, v roce 2024.

"Ostrava si novou halu zaslouží a já jsem moc rád, že skupina OSTRA může být u toho. Hlavní předností připraveného řešení je kombinace haly s mezinárodními parametry s velkorysým zázemím pro tréninky a sportování dětí a mládeže. Nový sportovní komplex bude multifunkční pro řadu sportů a připraven na provoz vrcholových týmů i rekreační sport." řekl za skupinu OSTRA Tomáš Vrátný.

Zdroj: Město Ostrava
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 60 minutám se "zpozdí" dvanáct nočních vlaků Českých drah, které budou tou dobou na své trase. České ...

AOPK: Ve Velké kotlině v Jeseníkách letos sjely už tři laviny

Laviny do přírody patří, národní přírodní rezervaci Praděd udržují rozmanitější. Vytvářejí totiž mozaiku stanovišť, která je domovem mnoha druhů rostl ...

V Ostravě učí správné péči o dětský chrup přímo ve školách

Všeobecná zdravotní pojišťovna dlouhodobě usiluje u svých klientů o zvýšení zájmu o prevenci, stejně jako o lepší péči o své zdraví. I proto se rozhod ...

Sousedské sázení přineslo Paskovu na Frýdecko-Místecku přes sto stromů a keřů

Celkem 15 dlouhověkých stromů a 126 keřů přibylo v obci Paskov na Frýdecko-Místecku. Smyslem Sousedského sázení byla nejen samotná výsadba, ale také p ...

Klinické farmaceutky z nemocnic AGEL Ostrava-Vítkovice a AGEL Nový Jičín pomáhají pacientům nastavit správnou medikaci

Klinická farmacie je dynamicky se rozvíjejícím oborem budoucnosti. Zejména senioři často užívají zbytečně moc léků, jejichž nevhodné kombinace jim způ ...





Čtvrtek 28.3.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes