OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Krimi zprávy

Nelegální látky s hormonálním účinkem končily v posilovnách a fitness centrech

10.04.2021
V rámci mezinárodní operace probíhající na území devíti evropských států policisté v uplynulých dnech zadrželi rozsáhlou organizovanou skupinu obchodníků se zakázanými látkami s hormonálním účinkem. Jednalo se o obchodované objemy velkého rozsahu, v řádech minimálně pěti milionů ampulí anabolických látek, během jednoho roku. Společný vyšetřovací tým, jehož vznik iniciovala Česká a Slovenská republika prostřednictvím EUROJUSTU, ke kterému se následně připojilo Maďarsko a jehož se rovněž účastnil EUROPOL, spolupracoval s orgány činnými v trestním řízení Rumunska, Spolkové republiky Německo, Nizozemí, Švédska, Itálie, a Španělska.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
V případě nelegální obchodované látky se jednalo o falzifikát oficiálního léčiva, v podobě ampulí a tablet, který byl od originálu velmi těžko rozeznatelný. Účinná látka pro výrobu falzifikátů léčiv pocházela z Číny, samotná výroba probíhala v průmyslovém areálu na území Rumunska.

Odběratele anabolických steroidů v podobě falzifikátů léčiv tvořili, jak v České republice, tak v ostatních zemích EU, zejména profesionální kulturisté, powerlifteří a majitelé a zákazníci různých fitness center.

V čele organizované skupiny stáli tři hlavní pachatelé, dva slovenští státní příslušníci a jeden turecký statní příslušník trvale pobývající na území České republiky.

Jednalo se o vysoce organizovanou skupinu osob, která měla důkladně propracovaný systém procesu výroby daných substancí, přeposílání zásilek prostřednictvím přepravních společností v rámci celé EU, předávání finančních prostředků a komunikačních kanálů v podobě šifrovaných datových hovorů, jež využívala pro domlouvání potřebných kroků v rámci páchání trestné činnosti.

Samotná trestná činnost probíhala tak, že organizátoři zajistili výrobu a dovoz účinné látky z Číny, na území Slovenska od oficiální firmy zabývající se výrobou medicínských obalů objednali skleněné ampule v řádech milionů kusů a na území České republiky nechali vyrobit papírové přebaly, které se nelišily od originálu. Samotná výroba a kompletace padělků léčiv probíhala v průmyslovém areálu na okraji města Arad v Rumunsku, odkud výrobky putovaly buď cestou České a Slovenské republiky nebo již rovnou odběratelům do jednotlivých států, kteří je již přímo nebo prostřednictvím dalších kontaktů prodávali koncovým uživatelům.

V rámci trestního spisu "TOVARYŠ", vedeného v České republice, který dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze, jsou vedeny s šesti osobami úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu výroba a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem dle ustanovení § 288 odst. 1 odst. 3 písm. b) odst. 4 písm. c) trestního zákoníku a ze spáchání trestného činu účast na organizované zločinecké skupině dle ustanovení § 361 odst. 1 trestního zákoníku. Osoby jsou stíhány vazebně. Trestní sazba za tyto trestné činy je pět až dvanáct let.

Souběžně s realizací operace na našem území proběhla realizace i na Slovensku a v Rumunsku. Na Slovensku bylo zadrženo 18 osob a v Rumunsku kompletně vybavená výrobna anabolik včetně chemikálií, obalů a strojů. Další osoby byly zadrženy na území všech spolupracujících států EU.

Při realizaci operace na území ČR byly v rámci trestního řízení a provedených domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor zajištěny dvě nemovitosti, tři osobní automobily, větší množství různých druhů anabolik a padělků léčiv, mobilní telefony a výpočetní technika. Vše v hodnotě zhruba 20 mil. Kč.

Prověřování trestné činnosti a realizace operace probíhala na území ČR ve spolupráci se specializovanými složkami dalších celorepublikových útvarů a Krajských ředitelství Policie ČR.

Zdroj: PČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Krimi zprávy

Více než tisícovka seniorů přišla o celoživotní úspory, policie stíhá 13 lidí

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání 13 fyzických osob v souvislosti s činností skupiny 18 navzájem spolupracujících společností ...

Policie obvinila muže z Ostravska z šíření pornografie, hrozí mu až 6 let za mřížemi

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v těchto dnech zahájili trestní stíhání jedn ...

Vyhlášení II. stupně poplachu si vyžádal požár rodinného domu na Frýdecko-Místecku

Požár rodinného domu v Třanovicích na Frýdecko-Místecku likvidovalo, v pondělí 4.března, šest jednotek hasičů, vyhlášen byl II. stupeň požárního popla ...

Muž z Havířova si objednal prostitutku do bytu. Skončilo to loupežným přepadením

Na základě inzerce nabízející erotické služby si začátkem února domluvil muž z Havířova schůzku s mladou ženou. Přijela do jeho bydliště, ale jelikož ...

Student pomohl v Ostravě napadenému dítěti, lidé procházeli netečně kolem

Student Jan Baloun letos v únoru zabránil loupežnému přepadení v centru Ostravy. 12letého hocha zde napadli dva třináctiletí násilníci a dožadovali se ...





Pátek 29.3.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes