OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Online sčítání lidu, domů a bytů poskytne všem sčítaným lidem řadu výhod

16.03.2021
Nadcházející sčítání lidu, domů a bytů přináší ideální možnost vyplnit sčítací formuláře jednoduše a bezpečně online na počítači nebo v mobilu. Podle průzkumu se chce takto sečíst přibližně 70 procent obyvatel. Jaké benefity online sčítání přináší?
Ilustrační snímek | Foto: ČSÚ

Jednoduchost a rychlost


"Online sečtení poskytne všem sčítaným lidem řadu výhod. Bude jednoduché, rychlé a s nápovědou, ochrání vaše osobní data, formulář můžete vyplnit za všechny členy rodiny, a především bude bezkontaktní, a tedy zdravotně nejbezpečnější," shrnuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Ačkoli i při Sčítání 2021 bude mít každý možnost sečíst se prostřednictvím tištěného formuláře, zásadní důraz je kladen na sčítání online. Jedinou podmínkou online sečtení je přístup k internetu, přičemž v současné době ho má více než 80 procent obyvatel. I proto se sečíst online plánuje podle průzkumu agentury Kantar pro ČSÚ 71 % respondentů, respektive 67 % podle agentury STEM/MARK.

Sečíst se online lze od 27. března 2021 z počítače, tabletu nebo mobilu, a to buď prostřednictvím elektronického sčítacího formuláře na webu www.scitani.cz, nebo pomocí mobilní aplikace dostupné od začátku sčítání v Google Play a App Store pod názvem Sčítání21. Přihlášení do elektronického sčítacího formuláře, ať už přes webové rozhraní, nebo mobilní aplikaci, bude snadné. K přihlášení je nutný osobní doklad (občanský průkaz nebo pas) a datum narození. Přihlásit se lze i přes datovou schránku nebo bankovní a elektronickou identitu (NIA).

Vyplnění online formuláře bude jednoduché, návodné, a oproti tištěnému formuláři i výrazně rychlejší. Čtyřčlenné domácnosti zabere přibližně 30 minut. Nápověda k vyplnění je nedílnou součástí každé jednotlivé otázky. Respondent má ale také možnost poslat ostatním členům domácnosti odkaz a může rozpracovaný formulář v průběhu vyplňování uložit pod vlastním heslem a opětovně se k němu vrátit. Během vyplňování lze využit i služeb chatbota. Výhodou sčítání online je i to, že elektronický formulář ukazuje pouze otázky, které se týkají konkrétního uživatele. Čas dále šetří i automatické doplňování některých údajů. Pokud například uvedete rodné číslo, už se elektronický formulář neptá na číslo dokladu totožnosti a rovnou doplní, zda jde o muže nebo ženu.

Informační podpora


Informační podporu k nadcházejícímu sčítání a pomoc veřejnosti s vyplňováním sčítacích formulářů poskytuje od 12. března Kontaktní centrum Sčítání 2021. Centrum je v provozu denně od 8 do 22 hodin, včetně sobot, nedělí i svátků na kontaktních linkách 840 30 40 50 a 253 253 683. Na kontaktní centrum je ale také možné pokládat dotazy prostřednictvím e-mailu dotazy@scitani.cz nebo chatu ve virtuální poradně Sčítání 2021.

Bezkontaktnost a možnost vyplnit i za další členy rodiny


"Online sčítání rovněž představuje ideální variantu z hlediska obrany proti šíření koronaviru, protože sečíst se bude možné bez jediného kontaktu se sčítacími komisaři. Není totiž kvůli němu třeba nikam chodit, s kýmkoliv se potkávat, přebírat a předávat formuláře a obávat se případné nákazy," doplňuje Marek Rojíček, předseda ČSÚ. Navíc vyplnit jednoduše a bezpečně sčítací formulář z pohodlí domova lze i za ostatní členy domácnosti. Ať už se jedná o rodinné příslušníky, nebo o starší příbuzné. Online sečíst se tak můžete, i když budete náhodou v karanténě.

Bezpečnost a ochrana


Ochranu a bezpečnost při vyplňování elektronického sčítacího formuláře zaručuje technické řešení respektující přísné bezpečnostní standardy a související zákonné normy. ČSÚ používá maximálně zabezpečené softwarové řešení a informační systémy umístěné ve vysoce bezpečném prostředí.

Sčítání lidu, domů a bytů se koná jednou za deset let a jeho cílem je získání přesných a aktuálních dat, která slouží k efektivnějšímu plánování mnoha aspektů veřejného života. Sčítání 2021 je primárně připravováno jako online, vůbec poprvé v naší historii. Jeho organizátorem je Český statistický úřad, nezávislá a apolitická instituce, která sbírá a publikuje data z oblasti demografie, ekonomiky, zdravotnictví, trhu práce a sociálního zabezpečení, kultury, sportu, cestovního ruchu, vzdělávání či životního prostředí. Od roku 1990 zpracovává a zveřejňuje výsledky všech voleb. Hlavními principy práce ČSÚ jsou: Nezávislost, Nestrannost, Objektivita, Přesnost a spolehlivost, Všem stejné informace ve stejný čas, Ochrana důvěrných údajů. V roce 2020 důvěřovalo Českému statistickému úřadu 61 % obyvatel a patří tak podle Centra pro výzkum veřejného mínění k vůbec nejdůvěryhodnějším institucím v zemi.

Zdroj: ČSÚ
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 60 minutám se "zpozdí" dvanáct nočních vlaků Českých drah, které budou tou dobou na své trase. České ...

AOPK: Ve Velké kotlině v Jeseníkách letos sjely už tři laviny

Laviny do přírody patří, národní přírodní rezervaci Praděd udržují rozmanitější. Vytvářejí totiž mozaiku stanovišť, která je domovem mnoha druhů rostl ...

V Ostravě učí správné péči o dětský chrup přímo ve školách

Všeobecná zdravotní pojišťovna dlouhodobě usiluje u svých klientů o zvýšení zájmu o prevenci, stejně jako o lepší péči o své zdraví. I proto se rozhod ...

Sousedské sázení přineslo Paskovu na Frýdecko-Místecku přes sto stromů a keřů

Celkem 15 dlouhověkých stromů a 126 keřů přibylo v obci Paskov na Frýdecko-Místecku. Smyslem Sousedského sázení byla nejen samotná výsadba, ale také p ...

Klinické farmaceutky z nemocnic AGEL Ostrava-Vítkovice a AGEL Nový Jičín pomáhají pacientům nastavit správnou medikaci

Klinická farmacie je dynamicky se rozvíjejícím oborem budoucnosti. Zejména senioři často užívají zbytečně moc léků, jejichž nevhodné kombinace jim způ ...





Čtvrtek 28.3.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes