OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Exportérem roku se stala automobilka Škoda Auto. Největší nárůst vývozu zaznamenala Tatra

18.12.2020
Vítězem letošního ročníku soutěže Exportér roku, hodnotící nejúspěšnější vývozce za rok 2019, vyhlašované Hospodářskou komorou České republiky se stala automobilka Škoda Auto. V kategorii podle nárůstu exportu zvítězil výrobce nákladních automobilů Tatra Trucks. Zástupci firem byli oceněni během online konference k exportním tématům v době koronakrize, do které se za účasti předsedy Senátu Miloše Vystrčila nebo premiéra Andreje Babiše zapojilo přes 60 firem.
Foto: komora.cz
Mladoboleslavská automobilka loni vyvezla automobily v hodnotě 414 mld. Kč, což je meziročně o 10 % více. Druhou příčku obhájil výrobce elektroniky Foxconn CZ Group, třetím největším exportérem je koncern Agrofert sdružující více než 250 podniků.

Letos se soutěžilo v celkem šesti kategoriích. Vítěz kategorie podle meziročního nárůstu exportu, společnost Tatra Trucks, dokázala loni zvýšit vývoz o bezmála 71 %. Kopřivnická automobilka patřící do skupiny Czechoslovak Group je předním tuzemským výrobcem nákladních automobilů, mezi jehož nejvýznamnější obchodní teritoria patří Rusko, bývalé země SNS, Izrael, Indie, země Arabského poloostrova, Austrálie a Evropa.

Na druhém místě v nárůstu exportu skončil online prodejce kontaktních čoček a dalších produktů pro péči o oči Alensa. Export podniku se v porovnání s předchozím rokem zvýšil o více než čtvrtinu. Třetí příčku v této kategorii obsadil Foxconn CZ Group s 22% nárůstem vývozu. Alensa se zároveň stala vítězem Exportéra roku v kategorii udělované poradenskou společností Bisnode.

Vítězem kategorie středních exportérů do výše vývozu 500 milionů Kč se stala společnost ELDIS Pardubice. Výrobce radarů a další letištní techniky zaznamenal meziroční růst exportu o 244 %.

Cenu pro exportéra vyhlašovanou firmou SPGroup, který vyvezl v roce 2019 své výrobky a služby do největšího počtu zemí, získal CommScope Czech Republic, který exportoval na 123 zahraničních trhů. CommScope se zabývá výrobou elektromotorů a dalších elektronických zařízení.

V Kategorii nejlepších exportních projektů podpořených státem vyhlašovaných Českou exportní bankou a společností EGAP zvítězily společnosti Transcon Electronic Systems a Rodinný pivovar Bernard.

"Díky kvalitním českým výrobkům je dnes tak malá země, jakou je Česká republika, nejen úspěšná, ale i známá na trzích po celém světě. Dnešní vyhlášení výsledků soutěže je proto nejen oceněním českých exportérů, ale zejména jejich přínosu pro celou ekonomiku. Pandemie koronaviru s největší pravděpodobností výsledky vývozu v letošní roce výrazně ovlivní, ale právě díky schopnosti tuzemských podniků se i nadále Česká republika jistě udrží mezi vývozními velmocemi," poznamenal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Hospodářská komora letošní 26. ročník Exportéra roku uspořádala tradičně se Středním podnikatelským stavem a také s Asociací pro podporu podnikání. Partnery soutěžních kategorií jsou společnosti Bisnode, SPGroup, Česká exportní banka a EGAP.

Zdroj: Hospodářská komora ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčba hemofilie patří k těm nejnákladnějším, VZP za ni v loňském roce zaplatila rekordních 989 milionů ...

AOPK: Obnova mokřadních biotopů v přírodní rezervaci Kotvice pokračuje

V chráněné krajinné oblasti Poodří začala na počátku března rozsáhlá obnova mokřadních biotopů v přírodní rezervaci Kotvice. ...

Matematická elita se vrací do Ostravy

Po roční pauze se na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity (PřF OU) opět shromáždí matematická elita, aby se zúčastnila Mezinárodní matematické ...

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi

Moravskoslezský kraj pokračuje v podpoře slevových karet určených pro seniory a rodiny s dětmi. Tyto karty, známé jako Senior Pas a Rodinné pasy, nabí ...

Nová souprava ComfortJety přijíždí na české koleje. Cestující by mohly svézt ještě před létem

Už před létem by se první cestující mohli svézt v nejmodernějším vlaku Českých drah pro dálkové trasy ComfortJet. České dráhy počítají s jejich prvním ...





Pátek 19.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes