OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Rozpočet Moravskoslezského kraje na rok 2021 je připraven

01.12.2020
S kolika penězi bude hospodařit Moravskoslezský kraj a jak s nimi naloží? Krajský rozpočet na rok 2021 je připraven a zveřejněn, občané se k němu mohou vyjádřit.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Návrh rozpočtu na rok 2021 je od 1. prosince zveřejněn na úřední desce krajského úřadu. Připomínky k němu mohou občané vyjádřit písemně a doručit je do 16. prosince 17 hodin na podatelnu krajského úřadu, nebo ústně na zasedání krajského zastupitelstva. To se bude konat 17. prosince.

Rozpočet Moravskoslezského kraje je navržen v celkové výši 9,863 miliardy korun. Počítá s příjmy 8,570 miliardy korun, které jsou oproti schválenému rozpočtu 2020 nižší o 1,626 miliardy korun. Snížení je vyvoláno hlavně plánovanými nižšími příjmy ze sdílených daní o 1,070 miliardy. Výdaje by pak měly dosáhnout 9,863 miliardy korun. Na pokrytí rozdílu, tedy 1,293 miliardy korun, využije kraj zejména úvěrové zdroje a také úspory vygenerované v roce 2020. Zadluženost kraje přesto zůstane na nízké úrovni, podíl dluhu k provozním příjmům by ke konci roku 2021 neměl překročit 10 procent.

Pokles příjmů z daní
"Sestavování rozpočtu kraje na rok 2021 zásadně ovlivnila pandemie koronaviru, s ní související propad ekonomiky a výrazný pokles příjmů z daní. A samozřejmě nové zákony v daňové oblasti. Snažili jsme se ho sestavit tak, abychom zajistili udržitelnost celé korporace, a zároveň naplňovali strategické dokumenty schválené krajským zastupitelstvem," uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Dodal, že na běžných výdajích utratí Moravskoslezský kraj v příštím roce 7,002 miliardy korun. Největší část půjde na provoz krajských příspěvkových organizací a na zajištění dopravní obslužnosti v regionu drážní a autobusovou dopravou, což jsou výdajové oblasti s nejvyšší prioritou.

Nízká zadluženost kraje
"Věříme, že se nám podaří významný výpadek příjmů krajského rozpočtu zvládnout. A to díky konzervativnímu stylu řízení krajských financí. Dlouhodobě totiž udržujeme nízkou zadluženost kraje, máme dobré provozní výsledky a vysoké hotovostní rezervy. Tuto naši obezřetnost ocenila a potvrdila i společnost Moody´s v rámci aktuálního ratingového hodnocení. Udržení výborného ratingu i do budoucna nám umožní získat potřebné úvěrové zdroje s nízkou úrokovou sazbou, tedy za lepších podmínek," řekl náměstek hejtmana pro finance a investice Jaroslav Kania.

Úvěr výhradně na investice
Aby mohl kraj dále pokračovat v započatých investicích, bude krajské zastupitelstvo na svém prosincovém zasedání zároveň s rozpočtem na rok 2021 schvalovat také úvěrovou smlouvu. Ta umožní čerpat finanční prostředky v letech 2021 až 2024 v celkovém objemu 3 miliard korun, a to výhradně na investice. "Jen díky novému úvěru budeme moci meziročně zvýšit výdaje na reprodukci majetku kraje, a to o 288 milionů korun. Bez využití nových úvěrových zdrojů by byl krajský rozpočet pro příští rok nesestavitelný," vysvětlil náměstek hejtmana Jaroslav Kania.

Investice za 2,861 miliardy korun
Pokud krajští zastupitelé navržený rozpočet 17. prosince schválí, bude Moravskoslezský kraj v příštím roce investovat zhruba 2,861 miliardy korun. "Kapitálové výdaje tvoří výdaje na akce spolufinancované z Evropské unie, počítáme ale i s investicemi z vlastních zdrojů. Z velkých investic v odvětví dopravy můžu uvést například pokračující rekonstrukci silnice II/479 ulice Těšínská, Ostrava II. etapa. Plánujeme také zahájit rekonstrukci a modernizaci silnice II/478 Klimkovice - Polanka nad Odrou - Stará Bělá, rekonstrukci a modernizaci silnice II/473 Šenov - Frýdek-Místek nebo rekonstrukci mostů přes řeku Odru na silnici II/479 Ostrava, ulici Opavské. V rozpočtu na rok 2021 jsou rovněž vyčleněny prostředky na projektovou a inženýrskou přípravu celkové rekonstrukce vzletové a přistávací dráhy Letiště Leoše Janáčka Ostrava," upřesnil Jaroslav Kania.

Rozvoj v kultuře
Dodal, že významné finanční prostředky poputují na rozvoj infrastruktury v oblasti kultury. "Bude dokončeno a zpřístupněno nové Muzeum automobilů TATRA v Kopřivnici a památník J. A. Komenského ve Fulneku, budou pokračovat práce na vybudování nové expozice Muzea Trojmezí v Jablunkově a na revitalizaci zámku Bruntál. Kraj bude pokračovat také v přípravě novostavby Moravskoslezské vědecké knihovny," vyjmenoval náměstek hejtmana Jaroslav Kania.

Investice v sociální oblasti
V sociální oblasti zahájí Moravskoslezský kraj rekonstrukci a výstavbu Domova Březiny, vybuduje tu pro klienty zcela nový objekt v energeticky pasivním standardu. Budou dokončeny práce na transformaci stávajícího areálu SAGAPO v Bruntále, začne výstavba domova pro seniory a domova se zvláštním režimem Kopřivnice, výstavba tří nových objektů domova pro osoby se zdravotním postižením v Krnově (Harmonie) a rekonstrukce objektu v Suchdolu nad Odrou pro sociální služby.

Rekonstrukce škol a výstavba dílen
"Rozpočet počítá i s investicemi do školství. Budeme pokračovat s výstavbou dílen pro praktické vyučování pro Střední odbornou školu ve Frýdku-Místku, s rekonstrukcí objektů Polského gymnázia či s rekonstrukcí budovy na Praskově ulici v Opavě," upřesnil náměstek hejtmana Jaroslav Kania.

Investice v nemocnicích
Ve zdravotnictví budou pokračovat stavební úpravy a přístavba pavilonu H Slezské nemocnice v Opavě a budou tu zahájeny stavební úpravy pavilonu L. Zrealizována bude také přístavba a nástavba rehabilitace v Nemocnici Třinec. Nemocnice ve Frýdku-Místku bude pokračovat v rekonstrukci hemodialýzy v budově S. "Vyčlenili jsme také peníze na stavební úpravy školních budov, pořízení zdravotnických přístrojů a další," dodal náměstek hejtmana Jaroslav Kania.

Zdroj: Moravskoslezský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Kopřivnická Tatra získala dotaci na vývoj nákladního bateriového elektromobilu

Automobilka Tatra Trucks se v posledních letech vedle produkce standardních nákladních vozidel intenzivně věnuje i vývoji automobilů s alternativními typy pohonů. Nedávno se jí podařilo získat dotační titul z programu TREND Technologické agentury ...

MPO ve spolupráci s agenturou CzechInvest spouští informační web www.parklutyne.cz

Zdroj informací o možné výstavbě strategického podnikatelského parku u obce Dolní Lutyně, o které minulý týden rozhodla vláda. Ministerstvo průmyslu a ...

MPO: Stát a ekologické spolky uzavřely dohodu o ochraně životního prostředí při realizaci strategického projektu u Dolní Lutyně

Zástupci státu, Moravskoslezského kraje a ekologických spolků uzavřeli dohodu, která umožní prověřit lokalitu v Dolní Lutyni pro potenciální realizaci ...

Pestrá krajina 2023 - pět farem, které si zaslouží pozornost

Na zemědělské přístupy, které propojují ekonomickou prosperitu a šetrný vztah k přírodě, upozorňuje program Pestrá krajina organizovaný Asociací soukr ...

Hyundai je i nadále druhou nejúspěšnější automobilkou na českém trhu

Značka Hyundai zaznamenala úspěšný rok 2023 a zůstává dvojkou českého trhu s osobními automobily. V uplynulém roce dle údajů SDA registrovala 20 068 o ...





Čtvrtek 25.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes