OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Nejčastější chyby při prodeji bytu. Nabídka a poptávka bytů v Praze se vyrovnává

30.10.2020
Trh nemovitostí v Praze sice zůstává stále v pohodě, nicméně dopady koronavirové krize může pravděpodobně již brzy pocítit. Pokud se rozhodujeme pro prodej bytu, Praha je místem s největší poptávkou a také největší nabídkou. Je proto důležité neudělat zde při prodeji chybu a vyřídit ho takzvaně na první dobrou.

Trh s nemovitostmi se mění


Zatímco v minulých letech jsme byli zvyklí, že o byty byla přímo rvačka, koronavirová krize zamíchala kartami. Makléři sice stále tvrdí, že realitní trh ji přežije bez újmy, ale už teď můžeme pozorovat měnící se trendy. Zaprvé lidé mnohem opatrněji zvažují, do čeho budou investovat. A zadruhé se na trh dostávají prázdné byty po AirBnb.

Ať už jde o podnájem nebo prodej bytu, majitelé musejí dobře zvážit jak cenu, tak další podmínky. Pomyslnou kartu výhod pomalu začínají držet v rukou kupující. Proto musíme postupovat s rozmyslem a vyvarovat se chyb.

Chyba č. 1: Odkládáme prodej na lepší časy


Řada lidí si říká, že za nějakou dobu bude situace příznivější, a proto s prodejem nemovitosti čeká. Na takové úvahy je nutno rychle zapomenout. Podmínky se budou pravděpodobněji zhoršovat a kdo chce opravdu prodat byt, měl to udělat co nejdříve.

Chyba č. 2: Nadsadíme cenu


Je v pořádku, že se snažíme z prodeje vytěžit co nejvíce, zvlášť pokud jde o slušný byt. Nicméně pokud cenu přestřelíme, můžeme zájemce odradit. Rozhodně pak nebude dobré cenu snižovat po malých částkách, protože to vrhá pochybné světlo.

Pokud si nejsme jisti, jakou cenu bychom měli nastavit, můžeme se obrátit na realitního makléře. Trendem současnosti jsou aukce, kdy vyvolávací cenu nasadíme nízko, ale ta během přihazování v aukci výrazně vzroste.

Chyba č. 3: Podceňujeme prezentaci bytu


Profesionálně pořízené fotografie jsou zásadní. V době možného převisu nabídky musí náš inzerát upoutat už na první pohled. Je v našem zájmu ukázat byt v nejlepším světle. Pomůže nám v tom homestaging, který může zvýšit konečnou prodejní cenu o desetitisíce.

Stejně tak se musíme připravit na fyzickou prezentaci bytu. Především musí být perfektně uklizený a vypadat co nejlépe. Rovněž se vyplatí mít připravené všechny podklady, které mohou potenciální kupce zajímat. Půjde například o energetickou náročnost, stavební dispozice a podobně. Prodáváme-li byt sami, bez makléře, musíme se navíc obrnit trpělivostí, výřečností a také ostrými lokty. Kupující se budou pravděpodobně snažit usmlouvat.

Chyba č. 4: Nedáváme přednost těm, kteří platí ihned


Je sice velmi hezké držet byt v rezervaci pro toho, kdo dřív přijde, nicméně nemusí se nám to vyplatit. Zájemce se může rozmyslet, nebo nemusí dosáhnout na hypotéku. A my budeme muset začít od začátku. Proto bychom měli dát přednost těm, kteří jsou připraveni koupit byt okamžitě. Možná už mají vyřízený úvěr, či disponují vlastními prostředky. Nebudou zkrátka prodej už víc protahovat.

Chyba č. 5: Neplníme všechny zákonné povinnosti


Když se pustíme do prodeje bytu sami, můžeme lehce udělat tu chybu, že nepodchytíme všechny nutné smluvní dokumenty,. Riskujeme tak pokuty i v deseti tisících korun. Například jde o dodání průkazu energetické náročnosti budovy nebo o stavební dokumentaci k domu. Také se na nás může vztahovat daň z příjmu.

Nesmíme přehlížet ani možné vady, za které budeme zodpovědní. Noví majitelé na nás totiž mohou požadovat finanční kompenzaci až do pěti let od prodeje.

Prodáváte byt? Svěřili jste prodej do rukou realitní kanceláře, nebo se snažíte o prodej na vlastní pěst?

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Elektrokotle i tepelná čerpadla představují moderní možnosti vytápění rodinného domu

Stojíte před důležitým rozhodnutím, jak ekologicky a efektivně vytápět interiér rodinného domu? Vzhledem k tomu, že se realita mění a blíží se zákaz s ...

V prašném prostředí vás ochrání polomasky i ochranné brýle

Pokud nemáte správné vybavení, tj. vhodné ochranné pomůcky, práce v prašném prostředí může být zdraví velmi nebezpečná. Vdechování jemných částic může ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...





Pátek 19.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes