OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Ostrava zažívá výrazné změny ve struktuře zaměstnání obyvatel. Jak se přizpůsobit trhu?

20.10.2020
Ostrava je třetím největším městem České republiky a přezdívá se jí "město uhlí a železa". Důvod je více než jasný. Ostrava se totiž v minulých sto letech stala symbolem důlního průmyslu a práce se železem. Během posledních 30 let však došlo k výrazné změně ve struktuře zaměstnání tamních obyvatel, jelikož došlo ke snížení produkce uhlí a železa. Jak se této situaci přizpůsobit, pokud vás také čeká změna zaměstnání?
Ilustrační snímek | Foto: Radek Homola / unsplash.com

Železná Ostrava


Těžařský průmysl a práce okolo železa se na Ostravě výrazně podepsala. Nyní můžeme na každém rohu narazit na uhelné doly a fabriky. Po roce 1989 se však výrazně snížila produkce těchto dvou surovin a doly se začaly postupně zavírat. Je tomu tedy pouze krátce přes 30 let, co se v Ostravě výrazně změnila poptávka po práci.

Dříve byli potřeba silní muži, horníci a těžaři, kteří svůj život trávili pod povrchem země. Nejen útlum těžařské činnosti, ale také ekologické předpisy a naše planeta volají po změně a omezení využívání neobnovitelných zdrojů jako je uhlí. Je tedy logické a žádoucí, aby se z horníků staly jiné pracovní pozice a za posledních pár desítek let se tak i děje.

Ostrava v dnešním světle


Ostrava prošla výraznou proměnou a dnes se z ní stává spíše kulturní a sportovní město, než těžařská velmoc. Například takové Vítkovice přesedlaly z výroby železa na strojírenství. Ve městě se začaly pořádat kulturní akce a festivaly jako například Colours of Ostrava nebo Beats for Love.

S přeměnou struktury práce, však přišlo mnoho lidí o svoji stabilní práci a museli si najít nové uplatnění na trhu práce. Jak se s takovou situací vypořádat a co nejrychleji změnit obor?

Jak se přizpůsobit pracovnímu trhu?


Řešením pro změnu práce mohou být rekvalifikační kurzy v Ostravě. Díky rekvalifikaci změníte nebo rozšíříte svoji kvalifikaci a zajistíte si tak lepší postavení na trhu práce. Můžete se zaměřit na úplně nový obor, ve kterém se chcete realizovat.

Jaký rekvalifikační kurz si vybrat?


Na výběr máte z mnoha moderních oborů, které slibují dobré platové podmínky a jistotu uplatnění. Mezi velmi oblíbené patří rekvalifikační kurzy účetnictví, jelikož jsou vhodné pro úplné začátečníky i pokročilé a nabízejí mnoho pracovních příležitostí. Nejrůznější zaměstnavatelé, firmy i živnostníci potřebují své účetní, a proto je o ně obrovský zájem. Také můžete pracovat pouze na zkrácené úvazky, nebo si založit vlastní účetní kancelář.

Mezi oblíbené kurzy dále řadíme nadčasové obory jako personalistika, která se stala druhým nejžádanějším zaměstnáním v žebříčku jobs.cz, ale také online marketing, který nabízí širokou škálu uplatnění. Díky těmto oborům se můžete stát tzv. freelancery a pracovat pohodlně z domova, pokud vám to vyhovuje.

Samozřejmě si také můžete vybrat z tradičnějších zaměstnání, která jsou spíše manuálně zaměřená - kuchař, sociální pracovník, masér apod.

Pro koho je rekvalifikační kurz vhodný?


V případě rekvalifikačních kurzů nezáleží na vašem vzdělání, praxi, pohlaví ani věku. Jednoduše se na kurz můžete přihlásit pod jednou jedinou podmínkou - chcete se vzdělávat. Nic jiného nepotřebujete splňovat.

Na kurzy se většinou hlásí více žen, ale to může být způsobeno typickými druhy povolání, o které přestává být takový zájem ze strany zaměstnavatelů. Navíc rozdíl mezi počtem přihlášených žen a mužů není nijak závratný.

Často se hlásí lidé v produktivním věku, kteří mají odvahu a chuť změnit svůj pracovní život. Také se však často hlásí mladí lidé těsně po dokončení studia pro rozšíření svých znalostí.

Jak zvládnout rekvalifikaci?


Na závěr vám přinášíme ještě několik tipů a rad, jak zvládnout rekvalifikaci bez starostí. Věřte, že vás na konci nečeká ani maturita, ani státnice, takže se není čeho obávat. Přesto vám těchto pár triků může pomoci především v začátcích vaší rekvalifikace.

Výběr kurzu je zásadní
Pro úspěšné absolvování kurzu je důležitý jeho správný výběr. Promyslete si předem, jaké zaměstnání vás bude opravdu bavit, ale také jaké nabízí uplatnění na trhu. Nebojte se opřít do moderních oborů a prohlédněte si také reference absolventů kurzu.

Zařiďte si vše dostatečně dopředu
Rekvalifikační kurzy obvykle trvají 3 až 6 měsíců, záleží na frekvenci lekcí. To je poměrně velký zásah do vašeho harmonogramu a běžného režimu. Z toho důvodu se na změnu dobře připravte a uzpůsobte svůj život vzdělávání v dospělosti.

Také nezapomeňte na prodlevu mezi přihlášením na kurz a jeho první lekcí. Vyřídit všechny potřebné dokumenty, přihlášku apod. může trvat i měsíc. Proto si dejte na čas a vše si zařizujte dostatečně dopředu.

Ověřte si akreditaci společnosti
Aby vaše osvědčení o absolvování kurzu bylo platné, musí mít vzdělávací společnost akreditaci od MŠMT ČR. Ověřte si, zda vámi vybraná společnost touto akreditací disponuje.

Nepodceňte přípravu
Ani samotnou přípravu na první lekci nepodceňte. Ale jak se připravit? Podívejte se na popis a osnovu rekvalifikačního kurzu. Zkuste si najít alespoň pár informací nebo novinek z oboru, ať víte něco navíc a cítíte se sebevědomě.

Na první lekci si s sebou vemte zápisník nebo notebook na poznámky. Na první hodině obvykle lektor stanoví strukturu kurzu a sdělí vám všechny potřebné informace, které potřebujete znát pro jeho úspěšné absolvování.


Autor: Daniela Adamová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Elektrokotle i tepelná čerpadla představují moderní možnosti vytápění rodinného domu

Stojíte před důležitým rozhodnutím, jak ekologicky a efektivně vytápět interiér rodinného domu? Vzhledem k tomu, že se realita mění a blíží se zákaz s ...

V prašném prostředí vás ochrání polomasky i ochranné brýle

Pokud nemáte správné vybavení, tj. vhodné ochranné pomůcky, práce v prašném prostředí může být zdraví velmi nebezpečná. Vdechování jemných částic může ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...





Pátek 19.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes