OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Autor 45 patentů a 86 originálních vědeckých publikací dnes slaví 80 let!

04.11.2019
MUDr. Oto Sova, CSc. (80) je lékař, biochemik. Po pětadvacetiletém působení v Akademii věd od roku 1991 vlastní soukromý výzkumný ústav BOOS - Biologické substance v Košicích na Slovensku. Ústav se zabývá výzkumem vakcín, očkovacích látek, enzymů a saponinů. Saponiny doktor Sova zkoumá víc než sedmadvacet let a ve spojitosti s nimi jsme mu položili několik otázek.
Foto: bmpr.cz
Většinou z jara nebo na podzim lidé detoxikují svá těla. Je ale opravdu potřeba naše tělo detoxikovat?
Ne, není to potřeba. Jsou to nesmysly. Já jako biochemik a lékař se věnuji právě této oblasti, a hlášky o kilogramech různých toxinů v našem těle nemají vědeckou podstatu. Na druhé straně je pravda, že máme na různých místech našeho těla usazeniny a existuje možnost tělo od nich očistit.

Jak tyto usazeniny vznikají?
Lidské tělo je protkáno soustavou potrubí různých průměrů a kvality. Ke každé buňce je přiváděna přes cévy krev přinášející živiny - kyslík, bílkoviny, cukry, tuky, vitaminy a minerály potřebné k životu buňky a odvádějící zplodiny metabolismu. Tady vstupuje do fyziologie a medicíny vůbec jedna dimenze, o které medicína doposud neuvažovala. Tato dimenze je fyzikální jev - povrchové napětí. Je to síla, která na rozhraní kapalin a plynů, anebo kapalin a pevných látek, nutí tyto přilnout k sobě. Její hodnoty se uvádějí v Newtonech na kilogram. Obrazně řečeno nejvyšší povrchové napětí je v lepidlu a nejnižší na namydlených rukou. Z toho si můžeme vyvodit důsledky, že vysoké povrchové napětí způsobuje usazování takřka všech komponent z roztoků na steny potrubí, kterými proudí. Tak dochází k usazování minerálů v potrubí pitné vody, ústředního topení, i ropovodů a prakticky všech potrubí naše cévy nevyjímaje. Usazují se v nich všechny komponenty rozpuštěné v krvi.

O jaké usazeniny jde?
V cévních usazeninách nacházíme buněčný detritus odumřelých krvinek a jiných buněk, všechny elementy jako cholesterol, bilirubin, sloučeniny železa a hemoglobinu, kyselinu močovou, močovinu, ale i albumin, slovem všechno.

Tyto usazeniny postupně pomalu snižují průsvit cévy, jejich pružnost a tím snižují i průtok krve, čím vlastně odepisují celý orgán a někdy jde skutečně jen o to, jaké škrcení, který orgán snese. To jsou pak známky toho, že u dvou stejně starých osob trpících na stejnou nemoc tentýž lék u jednoho člověka působí, u druhého ne. Někdy se ten lék ani nedostane na kýžené místo v dostatečné koncentraci, aby působil.

V současnosti již lékaři dovedou diagnostikovat sníženou propustnost cév, zejména srdcových, ale k odstranění těchto závad využívají spíše technické vymoženosti jako operace, vkládání stentů, bypassů a podobně.
V devadesátých letech jsme dostali první zprávy o možnostech odstranění usazenin z organismu pomocí saponinů a začali jsme je studovat.

Co jsou saponiny?
Saponiny jsou organické látky, které syntetizují výlučně rostliny žijící ve vysokohorských pouštích, kde je prudké střídání denní a noční teploty. Rostliny, většinou palmovité, produkují saponiny, kterými se brání před zamrznutím anebo vysušením. V našem organismu snižují na všech plochách povrchové napětí, a tak můžou odstranit z těchto ploch usazeniny tím, že je uvedou do roztoku a odplaví.

Existují ale dvě hlavní skupiny saponinů a to steránové, (anebo steroidní) které mají velké molekuly, rozpouštějí se ve vodě, rozkládají červené krvinky a pění. Po požití zůstávají pouze v trávícím traktu a nedovedou vstřebat do krevního řečiště.

Druhou skupinu tvoří terpenové saponiny třídy třiterpenů, ale i iononů a ironů. Rozpouštějí se v lipidech a podobných látkách, mají malou molekulu a vstřebávají se do krevního řečiště a tím do celého těla, kde působí.

Říkal jste, že saponiny mají rostlinný původ. Jak je můžeme dostat do těla?
Saponiny jsou výrobci dodávány v práškové podobě v tobolkách. Denní doporučená dávka je asi 1 až 1,5 gramů, tedy 2 - 3 tobolky denně.

Z lékařského a biochemického jako i farmaceutického hlediska jsou saponiny perfektní látky, kterých jedinou funkcí je snižování povrchového napětí. Teda přesně to, co nám schází při čištění našeho nitra. Saponiny s ničím nereagují, nic neslučují, nic nerozlučují, bezděčně protečou organismem a - snižují všude povrchoví napětí, čím úspěšně odstraňují veškeré usazeniny a přivádějí naše tělo do stavu v jakém bylo na počátku.

A protože snižování povrchového napětí je fyzikální pochod, saponiny nevykazují žádnou kontraindikaci s léky nebo potravinami, které fungují na biologických či chemických principech. Nanejvýš saponiny natolik vyčistí cévy, že se konečně dostanou předepsané léky na kýžené místo jejich působení v dostatečné koncentraci.

Je možné předcházet tomu, aby se usazeniny v našem těle neusazovali?
Ano, preventivním užíváním saponinů například jeden měsíc z jara a jeden měsíc na podzim. Denní dávka jsou dvě tobolky, jedna ráno, druhá večer. Saponiny mohou užívat i děti, do desíti let se doporučuje jedna tobolka denně.

Jak často musí člověk užívat saponiny?
Jestli je začne užívat v určitém věku za účelem odstranění usazenin, může si kontrolovat jejich práci biochemickým vyšetřením krve. Po začátku užívání hodnota některých krevních komponentů jako cholesterolu, kyseliny močové, bilirubinu v krvi stoupnou, protože saponiny je uvolnily z usazenin do roztoku a játra a ledviny je ještě nestačily zpracovat a vyloučit. Posléze hodnoty klesají a cévy zůstávají čisté.

Kromě toho, že pročistí organismus, mají saponiny ještě i další benefity?
Mají celou řadu benefitů. Třeba usazeniny sníží pružnost cév, a to má za následek zvýšení krevního tlaku. Saponiny usazeniny odstraní a tlak se upraví. V důsledku saponiny nevyléčily vysoký krevní tlak, jenom upravili pružnost cév odstraněním usazenin. Ale mělo to nepřímo léčebný dopad. Anebo saponiny natolik vyčistily cévy v jedné oblasti, že předepsané léky se mohly tam dostat v kýžené koncentraci a jejich působením se chorobný stav upravil. Tady taky saponiny nepřímo podpořily léčbu. V medicíně by měly mít místo ve fyzikální terapii, kam patří teplo, chlad, horské slunko, elektroforéza a podobně.
Autor: Aneta Kárná
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Elektrokotle i tepelná čerpadla představují moderní možnosti vytápění rodinného domu

Stojíte před důležitým rozhodnutím, jak ekologicky a efektivně vytápět interiér rodinného domu? Vzhledem k tomu, že se realita mění a blíží se zákaz s ...

V prašném prostředí vás ochrání polomasky i ochranné brýle

Pokud nemáte správné vybavení, tj. vhodné ochranné pomůcky, práce v prašném prostředí může být zdraví velmi nebezpečná. Vdechování jemných částic může ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...





Úterý 23.4.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes