OstravaDnes.cz
OstravaDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Hýbejte se - pomůžete Nezastavitelnému Patrikovi z Dolní Lutyně na Karvinsku

24.04.2018
OSTRAVA - Startuje 5. ročník Nezastavitelných - projektu, který letos rozdělí minimálně milion korun mezi 22 lidí se zdravotním postižením. Ti se prostřednictvím sportu chtějí vrátit zpět k aktivnímu stylu života. Jedním z nich je také Patrik Valas, 39letý bývalý horník z Dolní Lutyně, který při pracovním úrazu v Dole Darkov přišel o pravou ruku.
Patrik Valas z Dolní Lutyně | Foto: crestcom.cz
Patrik si z projektu přeje získat teleskopickou sedlovku na své speciálně upravené kolo, která by mu usnadnila jízdu v terénu, přesněji sjezdy z kopců. "Snažím se jízdu z kopců zvládat jak jen to je možné. Jezdím maximálně 50 km/hod, protože při mém handicapu je jízda z kopce velmi náročná na rovnováhu. Při vyšší rychlosti se mi kymácí řídítka a není to bezpečné," říká usměvavý Patrik Valas, který si ve volném čase, kromě běhu, plavání, tenisu a badmintonu, třeba rád vyšlápne na Lysou horu.

Smyslem projektu Nezastavitelní je motivovat zdravé lidi k tomu, aby sportovali a tím pomohli handicapovaným. Za každého, kdo projde, proběhne či projede speciální bránou, totiž právě Birell věnuje prostředky na nákup sportovního vybavení pro handicapované.

"Nejčastějším letošním přáním jsou handbiky a elektrokola. Nezastavitelným ale k pravidelným sportovním aktivitám pomohou i goalballové míče, sportovní vozík na rugby či pingpongový stůl. Je skvělé vidět, že lidé se chtějí hýbat a žít aktivně i přes svůj handicap, a to v každém věku. Nejmladšímu finalistovi letošních Nezastavitelných je 20 let a nejstaršímu 54," říká o letošních Nezastavitelných ambasador Jiří Ježek.

Z dalších speciálních sportovních potřeb projekt letos handicapovaným rozdá například monoski, městské kolo holandského typu, skibob se třemi lyžemi, lehokolo, teleskopickou sedlovku ke kolu, či zajistí elektropřestavbu handbiku. Mezi letošními Nezastavitelnými jsou lidé na vozíčku, s vrozenými vadami, ale i nevidomí nebo lidé, kteří přišli o končetiny v důsledku úrazu či vážné nemoci.

"Nezastavitelní jsou důkazem nezdolnosti i ochoty pomáhat. Vždyť jen loni se do projektu zapojilo víc než 200 tisíc lidí, kteří pomohli Nezastavitelným získat sportovní vybavení za 1,3 milionu korun," komentuje podporu veřejnosti Veronika Hořáková, marketingová manažerka značky Birell.

Projekt Nezastavitelní už pomohl 38 handicapovaným lidem v České republice
a na Slovensku. Díky speciálním sportovním pomůckám v hodnotě téměř tři a půl milionu korun se tak mohli vrátit k aktivnímu stylu života. Během uplynulých čtyř ročníků se do projektu zapojily už statisíce lidí, kteří pomohli.

Pomoci přitom může úplně každý a princip je velmi jednoduchý. Stejně jako v minulých ročnících bude po turisticky exponovaných místech Česka a Slovenska v létě putovat speciální Birell brána. Za každého člověka, který pod ní projede, proběhne či projde, dá Birell na účet Nezastavitelných 5 Kč.

Patrikovi Valasovi můžete pomoci přímo v jeho regionu 5. - 6. července, kdy bude první Birell brána umístěná na vrchu Pusteven. Během léta budou brány na pomoc Nezastavitelným rozmístěné postupně na celkem šesti místech České republiky, kromě Pusteven také na Vranovské přehradě, v Českém Švýcarsku, na Sněžce, Ještědu a v Adršpachu.


Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 60 minutám se "zpozdí" dvanáct nočních vlaků Českých drah, které budou tou dobou na své trase. České ...

AOPK: Ve Velké kotlině v Jeseníkách letos sjely už tři laviny

Laviny do přírody patří, národní přírodní rezervaci Praděd udržují rozmanitější. Vytvářejí totiž mozaiku stanovišť, která je domovem mnoha druhů rostl ...

V Ostravě učí správné péči o dětský chrup přímo ve školách

Všeobecná zdravotní pojišťovna dlouhodobě usiluje u svých klientů o zvýšení zájmu o prevenci, stejně jako o lepší péči o své zdraví. I proto se rozhod ...

Sousedské sázení přineslo Paskovu na Frýdecko-Místecku přes sto stromů a keřů

Celkem 15 dlouhověkých stromů a 126 keřů přibylo v obci Paskov na Frýdecko-Místecku. Smyslem Sousedského sázení byla nejen samotná výsadba, ale také p ...

Klinické farmaceutky z nemocnic AGEL Ostrava-Vítkovice a AGEL Nový Jičín pomáhají pacientům nastavit správnou medikaci

Klinická farmacie je dynamicky se rozvíjejícím oborem budoucnosti. Zejména senioři často užívají zbytečně moc léků, jejichž nevhodné kombinace jim způ ...





Pátek 29.3.2024
Moravskoslezský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes